Hallandsposten

Folk & familj.

HALMSTAD: NATHALIE ÄR NY FÖRESTÅNDA­RE PÅ KATTFOTEN

- NIKE HALVARDSSO­N nh@hallandspo­sten.se

Djurkära Nathalie Windahl är ny förestånda­re på katthemmet i Halmstad.

Grålis. Det är namnet på katten i första buren vi går in i. Grålis och Natalie, som är ny förestånda­re på katthemmet Kattfoten i Norre katts park i Halmstad, har en relation som sträcker sig några år tillbaka i tiden.

– Jag brukade se honom gå runt på gatorna i stan. Han bodde utomhus och blev alltid matad av en gammal man. När mannen avled försökte han ta sig in på hemtjänste­n där jag jobbar. Men då tog jag honom hit i stället, säger hon samtidigt som hon försöker locka honom till sig.

GRÅLIS ÄR LÅNGT ifrån ensam här. I skrivande stund bor det 37 katter på Kattfotens katthem. Och de små fyrfotade djuren sköter sig inte själva – foder ska hällas upp, vatten ska bytas ut, golv ska skuras av och lådor ska rengöras. Verksamhet­en går runt med hjälp av volontärer, och det är Nathalies jobb att tillsätta dem.

– Jag gillar personalfr­ågor, jag pluggade ledarskap under gymnasiet och har haft personalan­svar på Missing people Halland där jag arbetade ideellt som administra­tiv chef. Det är kul att arbeta med människor, säger hon.

Förra veckan anordnade hemmet ett Öppet hus för folk som är intressera­de av att volontära.

– För att passa som volontär behöver man först och främst vara djurkär. Sen krävs det att man är ordningsam, det är mycket att ha koll på, säger hon.

Vem som helst får ansöka, så länge man är 15 år eller äldre.

– Vi har satt den åldersgrän­sen för att katter som är sjuka kan vara svåra att ta hand om, och vissa behöver få medicin. Sen har vi även sekretess man måste följa, säger hon.

Nathalie är själv väldigt djurkär. Hon har alltid haft katter runtomkrin­g sig, och när hon var liten fanns katterna Smulan, som blev hela 23 år, och Tussi hemma. Hon har också vid ett flertal tillfällen agerat jourhem till katter i nöd.

– Katter är så roliga djur, det går verkligen inte att förutspå vad de ska göra och alla har så tydliga personligh­eter, säger hon.

ARBETET SOM FÖRESTÅNDA­RE på katthemmet innebär några timmars jobb i veckan, men är helt ideellt och obetalt. Men det spelar ingen roll för Nathalie.

– Jag gillar att hjälpa till och att hålla igång, det ideella engagemang­et är på ett sätt min hobby. Jag vill lägga den lilla extratiden jag har över på djur och människor som behöver det, säger hon.

Som ny förestånda­re finns det en del hon redan vet att hon vill förändra på katthemmet.

Nathalie är alltid redo att sträcka ut en hjälpande hand, till människor såväl som djur. Nu har hon precis blivit förestånda­re på Kattfotens katthem.

”Katter är så roliga djur, det går verkligen inte att förutspå vad de ska göra och alla har så tydliga personligh­eter”

NATHALIE WINDAHL

– Jag har precis börjat på det här jobbet, men mitt mål är att införa personalmö­ten och att vara väldigt synlig gentemot personalen. Jag tror det är viktigt. Som 90-talist är man ju mer digital och jag vill moderniser­a saker, säger hon. Fotnot. Kattfotens katthem startade som ideell förening 2004. 2005 flyttade de in i den nuvarande lokalen i Norre katts park. Föreningen drivs helt ideellt och finansiera­s genom gåvor, donationer, loppisar och försäljnin­gar av kattalmana­ckor, med mera.

 ??  ??
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? DJURVÄN. ”Att arbeta med djur är väldigt lugnande”, säger Nathalie Windahl som är förestånda­re på Kattfotens katthem.
Bild: LINA SALOMONSSO­N DJURVÄN. ”Att arbeta med djur är väldigt lugnande”, säger Nathalie Windahl som är förestånda­re på Kattfotens katthem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden