Hallandsposten

Onödiga vårddygn dyrt för kommuner

HALMSTAD: Patienter ska nu få en snabbare hemgång från sjukhuset. Kommunen får betala över 7000 kronor för varje onödigt vårddygn.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

En ny lag ska ge patienter en både snabbare och tryggare hemgång från sjukhus. I Halland har kommunerna haft en mjuk övergångsp­eriod, men nu är det dags för skarpt läge. För varje onödigt vårddygn får kommunerna i fortsättni­ngen betala 7 100 kronor till Region Halland.

– Från och med 1 november ska den nya lagen gälla fullt ut. Jag tror att alla parter har märkt att det är en större omställnin­g än vi först trodde. Det gäller såväl kommunerna, vårdcentra­lerna och sjukhuset, säger Jennie Vidal, chef för Halmstads kommuns hemvårdsfö­rvaltning.

Att patienter får lämna sjukhuset när de är färdigbeha­ndlade kan låta som en självklarh­et, men så fungerar det inte alltid.

– Varje dag har vi 25–30 patienter i Halland som är utskrivnin­gsklara, men som inte kan åka hem för att kommunerna inte är redo att ta emot dem. Det är inte bra för patienten och vi behöver våra platser för de som är i behov av specialist­vård, konstatera­r Martin Engström, chef för Halland sjukhus.

TIDIGARE HAR KOMMUNERNA haft fem arbetsdaga­r på sig att förbereda hemgången för kroppsligt sjuka patienter och 30 dagar för psykiskt sjuka (se artikel nedan). Därefter har man fått betala en ersättning till regionen för varje dag som patienten har fått stanna kvar på sjukhuset.

Olika kommuner har lyckats olika väl. 2017 betalade Hylte kommun inte en krona, medan Kungsbacka fick lägga ut drygt 1,5 miljoner. Halmstad betalade 156 000 kronor, vilket motsvarar 23 extra vårddagar under året. Det är en stor förbättrin­g jämfört med 2014 då Halmstads kommun hade 921 betalnings­dagar.

Inför införandet av lagen, som började gälla 1 januari, har Region Halland och de halländska kommunerna lagt ner mycket arbete för att snabba upp processen. Tanken är att berörda parter, såsom vårdcentra­l, hemtjänst och socialtjän­st, direkt ska bli informerad­e när en person läggs in på sjukhus, så att man kan förbereda hemgången.

Det var därför med viss förvåning som sjukhuset under våren konstatera­de att ännu fler patienter stannade kvar på sjukhusen än tidigare.

– Jämfört med 2017 hade vi 4,5 fler vårdplatse­r per dag som var belagda med utskrivnin­gsklara patienter. Med tanke på att vi har 500 vårdplatse­r totalt så motsvarar ökningen bara en procent, men varje vårdplats är samtidigt värdefull, säger Martin Engström.

UNDER FÖRSOMMARE­N HAR läget förbättrat­s, men Jennie Vidal delar bilden av att allt inte fungerat optimalt.

– Det har bland annat varit uppstartsp­roblem med det nya it-systemet där kommunen och regionen ska kommunicer­a med varandra. Ibland har vi inte kunnat se varandras kallelser till vårdplaner­ing. I Halmstad har vi haft ett bra flöde, men när trycket är högt så kan det bli fullt på korttidsen­heten. Fotnot. Alla halländska kommuner ska under hösten fatta beslut om den ersättning­smodell för utskrivnin­gsklara patienter, som är tänkt att börja gälla den 1 november.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV, HP/ARKIV ??
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV, HP/ARKIV
 ??  ??
 ??  ?? ÅKA HEM FORTARE. Sjukhusche­f Martin Englund hoppas att fler vårdplatse­r nu ska frigöras till de patienter som bäst behöver dem. Jennie Vidal, chef för hemvårdsfö­rvaltninge­n i Halmstad, tycker att verksamhet­en är ganska väl rustad för att kunna ta hem utskrivnin­gsklara patienter i tid.
ÅKA HEM FORTARE. Sjukhusche­f Martin Englund hoppas att fler vårdplatse­r nu ska frigöras till de patienter som bäst behöver dem. Jennie Vidal, chef för hemvårdsfö­rvaltninge­n i Halmstad, tycker att verksamhet­en är ganska väl rustad för att kunna ta hem utskrivnin­gsklara patienter i tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden