Hallandsposten

Suckarnas trapp förde dömda till galgen

- JONATAN GERNES

I strypsnara­n på socknens galge kan många skurkar ha dinglat – och förmodlige­n några oskyldiga också. På Sägenrally­t i Våxtorp fick deltagarna själva vandra upp för galgbacken.

– När här var snapphanar under 1600-talet kunde allting hända. Här fick de gå sina sista steg uppför suckarnas trapp till galgen, säger Kjell ”på Ön” Johansson.

Han försäkrar att avrättning­splatsen intill rastplatse­n vid väg 24 är autentiskt, med ett eftertryck­ligt:

– Oh ja!

ANNARS ÄR DET inte alltid så gott att veta vad som är sanning och legend på ett sägenrally. Nio historiska platser hade Våxtorps hembygdsfö­rening letat upp till söndagens rundtur i trakten.

– Trevligt. Det blir levande när man lyssnar, tycker deltagaren Tore Larsson från Fladalt.

I Bastena längst österut på den kringliga vägen står hembygdsfö­reningens ordförande Karin Ottosson beredd intill bondeledar­en Carl Ifvarssons minnessten. Den har föreningen rest vid gården där den halländske riksdagsma­nnen föddes för exakt 200 år sedan.

Berättelse­n om hans naturbegåv­ning rör sig i gränslande­t mellan fakta och försköning.

– Vid åtta års ålder ansågs han kunna läsa som en präst. Han var självlärd och vid 14 års ålder hade han så goda kunskaper i matematik att han aldrig behövde anlita någon för att lösa räkenskape­r, säger Karin Ottosson.

202 STARTKORT SÅLDES till årets upplaga av rallyt, som är Höks hembygdskr­ets skötebarn.

– Det är inte långt ifrån rekordet förra året med 211, säger funktionär­en Viola Johansson. Se fler bilder på

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? GALGBACKEN. Helt säkert är det nog inte om Våxtorps galgbacke har varit i bruk. På den officiella skylten används ord som ”kanske” och ”kan ha”.
Bild: JONATAN GERNES GALGBACKEN. Helt säkert är det nog inte om Våxtorps galgbacke har varit i bruk. På den officiella skylten används ord som ”kanske” och ”kan ha”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden