Hallandsposten

Den 2 november har artisten Mariette tioårsjubi­leum. Det firas med spelning på Kulturhuse­t Najaden.

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Den 2 november står Mariette Hansson på Kulturhuse­t Najadens scen. Då är det exakt på datumet tio år sedan som artisten hade releasepar­ty för sitt första skivsläpp. – Äntligen får jag komma hem igen och spela! säger hon.

Och att spelningen i Halmstad blev på samma datum som debutalbum­et ”In This Skin” släpptes var egentligen bara en slump.

– Vi hade många datum att välja på, men sedan blev det den 2 november – och jag kom på att ”just det – det kommer vara på dagen tio år sedan mitt första skivsläpp”, berättar Mariette.

ARTISTENS MUSIKALISK­A RESA började som liten när hon såg en gitarr som låg liggandes hemma.

– Det är svårt att säga var intresset kommer ifrån, men jag såg gitarren och tog upp den. Men jag hade lika gärna kunnat låta den ligga. Men jag märkte att jag behärskade musiken väldigt väl och då fortsatte jag.

Och som hon gjorde det. Redan året efter som hon gav ut ”In This Skin” medverkade hon i musiktävli­ngen ”Idol” – och kom på en fjärde plats.

– Det gick ju väldigt mycket bättre än vad jag hade tänkt mig, haha. Helt plötsligt hade jag en stor publik, inte bara Halmstadbo­rna visste vem jag var, säger hon och tillägger:

– ”Idol” betydde väldigt mycket för mig – och jag minns ett av mina första gig efter programmet så himla väl. Det var i Halmstad på B&B, som stället då hette. Det var fantastisk­t roligt!

DEN SPELNINGEN KAN också ha varit Mariettes senaste solospelni­ng i Halmstad, men hon har haft konsert på hemmaplan i andra sammanhang. Som till exempel med Diggiloogä­nget i somras.

– Alltså det var så sjukt roligt. Det här kan ha varit mitt livs bästa sommar faktiskt. Publiken och alla artister som jag fick jobba med, otroligt, säger Mariette och fortsätter:

– Men min första tanke inför ”Diggiloo” var ju dock: ”Måste jag dansa nu?” – och det var jag tvungen att göra. Jag dansade salsa med Tommy Nilsson, men hela grejen var skitkul.

Under årens gång har Mariette förutom ovanståend­e varit med i Melodifest­ivalen tre gånger, ”Sommarkrys­set”, suttit i morgonsoff­an på TV4, Lotta på Liseberg – ja, listan kan göras betydligt längre.

Vad kan publiken i Halmstad förvänta sig den 2 november?

– Jag ska bjuda på en nostalgisk resa. Jag vill dela med mig av mina tio år som har gått, herregud tio år, mycket hinner hända.

Minns du något sådär lite extra av allt som du varit med om?

– Det första som ploppar upp i huvudet är när jag var förband åt Roxette på deras 30-årsjubileu­mskonsert på Örjans vall 2015. Det var magiskt. Sedan står alltid min medverkan i Melodifest­ivalen som nummer ett – 2015 kom jag på en tredjeplat­s med ”Don’t stop believing”, efteråt ställde jag upp med ”A million years” och ”For you”.

Blir det en fjärde gång i Melodifest­ivalen?

– Ouff! Nja, det vet jag inte. Jag har ju faktiskt aldrig vunnit, och det skulle såklart vara kul, så ja kanske, vi får se, skrattar hon.

Har du någon gång tvivlat på dig själv som artist?

– Det är klart att livet går upp och ner, även som artist. Jag har kämpat många gånger och ibland känt att ”nej nu har jag tappat motivation­en, ”Jag kan inte skriva längre”. Men det gäller att inte tappa glöden. Och det allra viktigaste är att stanna upp – och tänka till ”vem gör jag detta för? vilken typ artist vill jag vara”.

Vad händer härnäst för din del?

– Just nu fokuserar jag på giget i Halmstad, det ska bli fantastisk­t att få spela på det nya Kulturhuse­t Najaden och få tacka alla som har stöttat mig under min resa. Men jag kommer även att stänga in mig i studion och skriva på nytt material. Sedan är det klart att jag har saker på gång, som jag tyvärr inte kan avslöja, ännu.

 ??  ??
 ?? Bild: MAGNUS RAGNVID ?? TIOÅRSJUBI­LEUM. Det var tio år sedan som Mariette gav ut sitt debutalbum ”In This Skin”. Det firas med spelning i Halmstad.
Bild: MAGNUS RAGNVID TIOÅRSJUBI­LEUM. Det var tio år sedan som Mariette gav ut sitt debutalbum ”In This Skin”. Det firas med spelning i Halmstad.
 ?? Bild: OLA TORKELSSON/TT/ARKIV ?? MELLODEBUT. 2015 var året då Mariette ställde upp i Melodifest­ivalen för första gången, då med bidraget ”Don’t stop believing”.
Bild: OLA TORKELSSON/TT/ARKIV MELLODEBUT. 2015 var året då Mariette ställde upp i Melodifest­ivalen för första gången, då med bidraget ”Don’t stop believing”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden