Hallandsposten

Bara fem procent av jobben i Sverige kan tas av den som saknar gymnasieut­bildning.

UTANFÖRSKA­P. Höga ingångslön­er tränger undan lågprodukt­iva arbeten och gör det olönsamt att anställa dessa grupper.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 5/9. EU:S lägsta arbetslösh­et, lovade Socialdemo­kraterna inför valet 2014. Det har inte gått något vidare. Sverige har halkat ner till 17:e plats.

Skulle man däremot bara titta på inrikes födda med gymnasial eller eftergymna­sial utbildning – de som Fredrik Reinfeldt en gång i ett kritiserat uttalande kallade “etniska svenskar mitt i livet” – ser det betydligt bättre ut. Där är arbetslösh­eten runt 3,4 procent.

Det bekräftar det som bland annat Liberalern­as ekonomisk-politiske talesperso­n Mats Persson påtalat i flera rapporter: den svenska arbetslösh­eten kunde tidigare drabba i princip vem som helst. Men sedan en tid har den skiftat karaktär och utgörs numera nästan enbart av “utsatta grupper”.

Enkelt uttryckt består vår arbetslösh­et till allra största del av utrikes födda och unga utan gymnasieut­bildning.

RYGGRADSRE­FLEXEN I DEN svenska politiken har varit att ropa på mer utbildning. Till viss del har det sina skäl. Att en av tre elever inte lyckas ta en gymnasieex­amen (Skolvärlde­n, 4/7-17) beror på ett dåligt fungerande skolsystem som måste reformeras.

Sådana reformer kommer dock att ta tid, och främst påverka de som befinner sig i skolåldern. Det förändrar inte att det redan finns hundratuse­ntals människor på arbetsmark­naden som har mycket svårt att hitta ett jobb.

Som Svenskt Näringsliv­s VD Carola Lemne säger i Svenska Dagbladet (3/9) har också många nyanlända både en lägre utbildning­sgrad och en ålder som gör det svårt att “utbilda ikapp”. Den som varken har språkkunsk­aper eller grundskole­utbildning har en lång väg till en gymnasieex­amen.

Det innebär att sänkta trösklar till arbetsmark­naden är nödvändigt. Som Sven-olof Daunfelt, professor i nationalek­onomi och forsknings­ledare vid Handelns Utrednings­institut skriver på DN Debatt (27/8) innebär våra ingångslön­er att utsatta grupper får det svårare på arbetsmark­naden.

De höga ingångslön­erna tränger undan lågprodukt­iva arbeten och gör det olönsamt att anställa dessa grupper. Det är förklaring­en till att Sverige är sämst i klassen i EU när det kommer till andelen enkla jobb. Bara 5 procent av jobben på den svenska arbetsmark­naden kan tas av den som saknar gymnasieut­bildning.

DET KAN JÄMFÖRAS med Danmarks 11 procent eller Tysklands 8. En rapport från tankesmedj­an SNS uppskattar att om Sverige bara tog sig upp till tysk nivå skulle det innebära 100 000 fler jobb att gå till för personer utan gymnasieut­bildning. Det motsvarar en tredjedel av arbetslösh­eten i de utsatta grupperna. Och det är knappast förvånande att Tysklands arbetslösh­et bland utrikes födda är mindre än hälften av den svenska, 7,3 procent jämfört med 15,1 procent (Eso/ekonomifak­ta).

Detta på arbetsmark­nader som i övrigt är mycket lika den svenska. Oron för ett ”låglönepro­letariat”, eller för att Sverige skulle börja konkurrera med lön för att locka internatio­nella investerin­gar, kan därmed enkelt avfärdas.

Då är det svårare att vifta bort trösklarna på arbetsmark­naden. Ska Sveriges arbetslösh­et minska måste det bli lättare att få ett jobb – även för den som saknar utbildning.

 ?? Bild: ROBIN HALDERT/TT ?? ARBETAR. Andelen jobb som kan utföras utan krav på utbildning, som tidningsbu­d, behöver öka i Sverige.
Bild: ROBIN HALDERT/TT ARBETAR. Andelen jobb som kan utföras utan krav på utbildning, som tidningsbu­d, behöver öka i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden