Hallandsposten

Grönskan skövlas för bygge av skola

HALMSTAD: Eva-marie Brandt bor granne med den blivande skolan i Steninge. Hon är kritisk till att grönskan försvinner när skolan byggs.

- MICHAEL LARSSON 010-471 51 50 ml@hallandspo­sten.se

Eva-marie Brandt har länge varit en kritiker av Steningesk­olan. När den lummiga grönskan utanför hennes trädgård förvandlad­es till ett kalhygge blåste det liv i konflikten.

I mitten augusti påbörjades en skövling av grönska på den tomt där den nya F–3-skolan ska stå klar 2020, något som rört upp känslor hos grannen Eva-marie Brandt.

– Det gör ont i hjärtat att se det här, jag klarar inte av att vara ute i trädgården. Jag har fått ett kalhygge precis utanför mitt hus, säger hon.

Eva-marie Brandts hus i Steninge är från 1800-talet och har varit i familjen i flera generation­er.

– Jag är fjärde generation­en och har varit här sedan jag var bebis. Tanken är att mina barn ska ta över huset, säger hon.

PROJEKTET MED DEN nya skolan i Steninge har varit en utdragen historia som splittrat såväl kommunfull­mäktige som invånarna i Steninge.

Beslut har ideligen överklagat­s och ärendet har till och med varit uppe i Mark- och miljööverd­omstolen.

Eva-marie Brandt är en av kritikerna till skolbygget och har tidigare ifrågasatt varför kommunen lägger ner mindre skolor i kommunen – som i Slättåkra, Holm och Skavböke – och sedan bygger, vad hon menar är, en ny underdimen­sionerad skola i Steninge.

Våren 2017 klubbades det definitiva beslutet om att bygga skolan efter en votering i kommunfull­mäktige och sedan dess har konflikten legat på is.

Fram till för två veckor sedan – då skövlingen av tomten i Steninge inleddes.

– Vi har länge påpekat att vi vill ha kvar några av träden, för att skydda mot insyn men även rent estetiskt, säger Eva-marie Brandt.

NÄR HON LÄSTE en artikel i HP den 23 augusti där Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, och miljöminis­tern Karolina Skog (MP) pratade om vikten av lummiga miljöer för att bekämpa framtida värmeböljo­r på skolor och förskolor väcktes konflikten till liv igen.

–Utspelet från Tove Bergman rimmar väldigt illa med den skövling av grönska som har skett här. Jag förstår inte hur de tänker, säger Eva-marie Brandt.

TOVE BERGMAN (MP) berättar att hon inte har varit ute vid fastighete­n i Steninge och sett hur det ser ut, och har därför svårt att kommentera fallet. Däremot säger hon att det är viktigt att spara så mycket som möjligt av befintlig vegetation när man bygger.

– Det är definitivt något man behöver uppmärksam­ma mer. Vi måste bli bättre på att ta hänsyn till befintlig vegetation, och det gäller både kommunen och privata aktörer. Med det sagt försöker vi i barn- och ungdomsnäm­nden alltid inkludera tillräckli­gt mycket grönska när vi planerar en ny skola, säger Tove Bergman (MP).

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? BESVIKEN. Eva-marie Brandt bor granne med skolbygget och hoppades att lite av grönskan skulle sparas. ”Det gör ont i hjärtat att se det här”, säger hon.
Bild: LINA SALOMONSSO­N BESVIKEN. Eva-marie Brandt bor granne med skolbygget och hoppades att lite av grönskan skulle sparas. ”Det gör ont i hjärtat att se det här”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden