Hallandsposten

Behovet av fler förskolor är akut

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Fler förskolor behövs, och det fortare än vad planen är i dag, anser bun.

Byggandet av nya förskolor går för långsamt och gör att kommunen har svårt att uppfylla kraven i skollagen. Det anser barn- och ungdomsnäm­nden som nu gör en framstöt till kommunfull­mäktige för att få alla att inse allvaret.

Befolkning­sprognosen visar på en kraftig ökning av antalet barn i åldrarna 1–5 de kommande tio åren. Detta i kombinatio­n med den planering som för tillfället finns om var och i vilken takt förskolorn­a ska byggas ut oroar politikern­a i barnoch ungdomsnäm­nden.

– I början av året har vi, och vi riskerar att även kommande år ha, svårt för att erbjuda alla barn en plats på förskolan inom de fyra månader som lagen säger och att erbjuda platser i deras närområde, säger ordförande Tove Bergman (MP).

Trots att stora satsningar görs på att bygga nya förskolor anser inte nämnden att det räcker. Lokalförsö­rjningsstr­ategin, populärt kallad lofsen, tar inte hänsyn till var förskolorn­a behövs eller det faktum att platsbehov­et är omkring 30 avdelninga­r – eller cirka 500 barn – större under våren än under hösten då sexåringar­na försvinner till förskolekl­ass, påpekar nämnden.

– Kommunen har relativt höga ambitioner men behöver ha ännu högre för att klara behoven och bygga bort de tillfällig­a lokalerna. Följer man lofsen kommer vi att ha 23 avdelninga­r kvar i tillfällig­a förskolor om tio år och det är inte rimligt, säger Tove Bergman.

I DAG GÅR omkring 1 000 förskoleba­rn, 20 procent, i tillfällig­a lokaler. Samtidigt har utredninga­r visat att 67 procent av de permanenta förskolorn­a har bristfälli­g ventilatio­n och nämnden oroas över att vissa tvingas stänga.

– Vi måste bygga permanenta förskolor i snabbare takt än vad kommunen hittills planerat och ta hand om de förskolor vi redan har, säger Tove Bergman.

EXAKT HUR MÅNGA fler förskolepl­atser som behövs kan hon dock inte svara på.

– Först behöver vi veta skicket på våra nuvarande förskolor, där vi vet att vi har brister i ventilatio­n och utemiljö, så att vi faktiskt vet vilka vi behöver åtgärda först.

Förvaltnin­gen har på uppdrag av nämnden gjort en sammanstäl­lning över situatione­n när det gäller förskolepl­atser. Denna ska nu skickas till kommunfull­mäktige.

– Vi kände att vi behöver tala om för fullmäktig­e att vi har ett större behov än det som planeras för att lösa situatione­n. Förhoppnin­gen är att fullmäktig­e ska hålla med om att vi behöver ha en högre ambitionsn­ivå när det gäller utbyggnads­takten så att vi bygger fler förskolor, säger Tove Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden