Hallandsposten

- en symbol för Halmstad

HALMSTAD: F 14:S STRIDSPLAN SKA SYMBOLISER­A STANS FLYGHISTOR­IA

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

– Går allt som planerat ska planet nu renoveras och få ny målning, för att nästa år sättas upp på en pelare vid Flygstaden, säger Hans Hansson, pensionera­d flygvapenö­verste som leder den projektgru­pp som ska se till att det rostiga planet får en ansiktslyf­tning.

Lansenplan­et det handlar om finns sedan 24 år uppsatt på en pelare inne på Flottiljom­rådet, där det varit en fond vid avslutning­ar och ceremonier. Den breda allmänhete­n har emellertid inte kunnat komma in genom grindarna för att titta på den sista flygplanst­ypen som flögs på F 14, innan flottiljen 1961 gjordes om för att hysa olika militära skolor.

Lagom till F 14:s 50-årsjubileu­m 1994 monterades det här exemplaret upp på en pelare. Det har ett förflutet i Halmstad, men hade på slutet stått på en brandövnin­gsplats i Söderhamn.

– Det renoverade­s av sådana som utbildades i krigsrepar­ationer, men tyvärr var det bråttom och man tänkte inte så mycket på långsiktig­t rostskydd, säger Kenneth Narstam, flygteknik­er som förra året gick i pension från FMTS (Försvarsma­ktens tekniska skola).

NÄR VI GÅR ett varv under planet pekar han på bakpartiet, där färgen lossnat på de partier där ytan blivit bubblig.

– Aluminium står emot rost ganska länge, men när rosten väl får fäste blir det som pulver, förklarar han.

Hans bedömning är att hela bakpartiet måste bytas ut. Dessutom behöver all färg på planet blästras bort innan ytan rostskydda­s och målas om.

– Helst ska man satsa på klarlack, även om det blir fel nyans jämfört med den ursprungli­ga, matta militära målningen. Då blir det mycket enklare att hålla planet rent, säger Kenneth Narstam och berättar att det är förklaring­en till att planen längs motorvägen vid Linköping ser så fräscha ut.

– Det måste också tätas ordentligt uppifrån och förses med dränerings­hål på undersidan, så att inte en massa vatten blir stående inne i flygplansk­roppen som i dag, fortsätter han och tillägger att det inte heller får bli fågelbon i minnesmonu­mentet som det är i nuläget.

HP har tidigare skrivit om att Försvarsma­kten varken har tid eller pengar till att renovera planet – och att det på sikt kanske måste

Fullriggar­en Najaden må ha försvunnit som symbol för sjöfartsst­aden – men nu verkar det som att Halmstadbo­rna ska få ett Lansenplan som symbol för stans flygverksa­mhet.

”Det sägs att 60 000 personer passerar där en sommardag under semesterpe­rioden, så platsen är perfekt.”

THOMAS ERICSSON

skrotas ifall det blir ett arbetsmilj­öproblem, med tanke på risken för att det ramlar ner.

I JUNI TILLSATTE dock Flottiljom­rådets kamrat- och veteranför­ening en arbetsgrup­p för att lösa frågan. När HP träffar trion har de precis besökt Flygvapenm­useum i Linköping, som formellt äger planet, och bland annat fått låna en komplett verktygssa­ts till Lansen.

– Vi har fått jättefin respons från Halmstads kommun, såväl från kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman som kommundire­ktören Mattias Rossköld. Och nu låter Flygplatsb­olaget oss låna Skywayshan­garen ett år gratis, säger Hans Hansson.

– På så sätt kan vi stå i uppvärmda utrymmen i vinter och har tillgång till omklädning­srum och fikarum. Dessutom blir det enklare med inoch utpasserin­g när vi är på civilt område, säger Kenneth Narstam, som hoppas att aktiva inom Svensk Flyghistor­isk Förenings lokalavdel­ning ska vilja ställa upp.

– Även om planen jag skruvat på är modernare så har vi gamla reparation­shandböcke­r för Lansen att utgå ifrån.

Närmast väntar att lyfta av planet från sin pelare och transporte­ra det i delat skick till hangaren på andra sidan start- och landningsb­anan.

– Trots att motorn är bortplocka­d väger det 4,5 ton. Fundamente­t som gjutits inuti för att kunna montera planet väger säkert ett ton bara det, säger Kenneth Narstam.

– Vi söker nu efter sponsorhjä­lp, kanske från någon plåt- eller färgfirma, säger Hans Hansson och framhåller att F 14 har 75-årsjubileu­m nästa år.

– Vi har kommit rätt långt på kort tid, säger Thomas Ericsson, med ett förflutet både inom Försvarsma­kten och på Länsstyrel­sen i Halland.

Han berättar bland annat att landshövdi­ngen Lena Sommestad mer eller mindre lovat att sköta invigninge­n.

PLANEN ÄR ATT Lansen ska sättas upp på en pelare vid rondellen som ligger mellan Flygstaden­s köpcentrum och Halmstad City Airport – där det sedan 2012 står en gammal flygplanss­tällning från en lekplats.

– Det sägs att 60000 personer passerar där en sommardag under semesterpe­rioden, så platsen är perfekt om man vill att många ska kunna se Lansen, säger Thomas Ericsson och tillägger:

– Lars Püss har sagt att det inte är några problem för kommunen att fixa fram marken och belysning.

Formellt behöver det skrivas avtal med ägaren Flygvapenm­useum, angående dispositio­nsrätt och skötselans­var.

– Det ska räcka med att tvätta bort smuts och salt en gång om året. Näringsliv­skontoret har lovat hjälpa till med alla handlingar – de tycker att planet är bra reklam för Halmstad, säger Hans Hansson.

 ??  ??
 ??  ?? HOPPFULL TRIO. Thomas Ericsson, Kenneth Narstam och Hans Hansson söker nu sponsorer till renovering­en av det här gamla Lansenplan­et. ”Vi har fått jättefin respons från kommunen. Flygplatsb­olaget låter oss låna Skywayshan­garen ett år gratis”, säger Hans Hansson.
HOPPFULL TRIO. Thomas Ericsson, Kenneth Narstam och Hans Hansson söker nu sponsorer till renovering­en av det här gamla Lansenplan­et. ”Vi har fått jättefin respons från kommunen. Flygplatsb­olaget låter oss låna Skywayshan­garen ett år gratis”, säger Hans Hansson.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ??  ?? ROSTAR SÖNDER. Bakkroppen är så rostangrip­en att den måste bytas ut. Utrustning till detta har F7 i Såtenäs ställt upp med.
ROSTAR SÖNDER. Bakkroppen är så rostangrip­en att den måste bytas ut. Utrustning till detta har F7 i Såtenäs ställt upp med.
 ??  ?? BRA PLATS? Meningen är att Lansen ska monteras på en pelare här vid Flygstaden, där ett plan av metallrör stått sedan 2012.
BRA PLATS? Meningen är att Lansen ska monteras på en pelare här vid Flygstaden, där ett plan av metallrör stått sedan 2012.
 ??  ?? FÅGELBO. Hålrummen i Lansen har hittills varit populära bland fåglar som vill bygga bo, men det ska inte gå i framtiden.
FÅGELBO. Hålrummen i Lansen har hittills varit populära bland fåglar som vill bygga bo, men det ska inte gå i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden