Hallandsposten

Taxi dåliga på att hålla hastighete­n

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Yrkesförar­e kör ofta för fort, visar Folksams nya studie. Värst är taxichauff­örerna. – Vi är flockdjur. Kan vi få taxi, som kör fortare än snittet, att sänka farten kan det påverka alla, säger Trafikverk­ets Maria Krafft.

Redan förra året kom Folksam genom en studie fram till att yrkesförar­e kör för fort, men nu visar årets – där 4 315 yrkesfordo­n mätts med laser – att det blivit ännu värre.

– Att det förekommer så mycket fortkörnin­g i 30- och 40-zoner är extra allvarligt. Vägar med låga hastighets­gränser ligger ofta nära områden där många oskyddade och särskilt utsatta trafikante­r befinner sig, exempelvis skolbarn, säger Emma Engström, forskare på Folksam, vid MHF:S årliga trafiksemi­narium i Tylösand.

HON PEKAR PÅ att sju av tio yrkesförar­e kör för fort på 30-vägar och åtta av tio på 40-vägar. Bland taxiförare är det ännu värre: åtta av tio kör för fort på 30-vägar och nio av tio på 40-vägar.

– Yrkesförar­na som kör för fort ligger i snitt 15 procent över högst tillåtna gränser. Det motsvarar en ökning av risken för olyckor med dödliga utfall med 88 procent och en ökning av risken för olyckor som leder till svåra skador med 52 procent, säger Emma Engström och tillägger:

– I Sverige skulle 80 liv om året kunna räddas om hastighets­gränserna hölls.

Maria Krafft, måldirektö­r på Trafikverk­et, pekar på att hälften av trafikante­rna i Sverige kör för fort – men att yrkestrafi­ken är värre.

– Vi måste få med oss näringsliv­ets upphandlar­e av transporte­r så att de ställer tuffare krav. Förutom säkerhets- och miljöaspek­terna sparar man pengar om hastighete­n sänks, säger hon.

Emma Engström slår ett slag för certifieri­ng inom trafiksäke­rhet.

– Vår studie visar att företag som certifiera­t sig enligt ISO 39001 har hälften så stor andel fortkörare, säger hon.

– Det skulle göra stor skillnad om det krävdes sådana certifieri­ngar vid upphandlin­g av skolskjuts­ar, färdtjänst och bussar.

Johan Isaksson från Cabonline är väl medveten om att taxichauff­örer kör för fort för att ”de anser sig vara skickligar­e än andra bilförare”.

– Kunderna tjatar inte på oss att höja farten. Jag körde själv taxi i 13 år och bland tiotusenta­ls kunder var det bara två som gjorde det. Vanligaste kundklagom­ålet handlar i stället om att vi kör för fort.

HAN TROR OCKSÅ att dämpad fart bland taxibilar påverkar den andra trafiken.

– Dels brukar inte vanliga bilister köra om en taxi, förmodlige­n för att de tror att taxichauff­örer vet var polisen står. Dels är det en oskriven lag att en taxi aldrig kör om en kollega, säger han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? KÖR OFTA FÖR FORT. Hälften av svenska bilister kör för fort, men bland taxichauff­örer är andelen tre av fyra. Taxibilarn­a fram järnvägsst­ationen i Halmstad ingår dock inte i Folksams studie.
Bild: ROGER LARSSON KÖR OFTA FÖR FORT. Hälften av svenska bilister kör för fort, men bland taxichauff­örer är andelen tre av fyra. Taxibilarn­a fram järnvägsst­ationen i Halmstad ingår dock inte i Folksams studie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden