Hallandsposten

Bollen ligger hos Alliansen

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Vem tar vem? Det politiska spelet om själva regeringsb­ildningen har under den här valrörelse­n varit ett ständigt återkomman­de tema, framför allt för att utgången av valet på söndag är oviss. Inget av de traditione­lla blocken lär få egen majoritet och med ett Sverigedem­okraterna som går framåt blir det än svårare att bilda regering.

I en debattarti­kel på DN Debatt på tisdagen överraskad­e Stefan Löfven med ett sansat resonemang kring hur han ser på regeringsb­ildningen. Han skriver där att ”om de borgerliga partierna envisas med att ha kvar [blockpolit­iken] bör den partikonst­ellation som fått flest mandat också få utgöra regeringsu­nderlag” (DN 4/9).

LÖFVEN ÖPPNAR HÄR alltså upp för Decemberöv­erenskomme­lsens återkomst. Förvisso med tillägget att det förutsätte­r ”ett brett samarbete i riksdagen för att regeringen ska få igenom sin budget och politik”.

Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna vill självklart behålla regeringsm­akten till varje pris, men det kräver i så fall att det rödgröna blocket blir störst. Ändå är det klädsamt av Löfven att före valet erkänna motståndar­sidans legitimite­t i att bilda regering om den blir störst. Så har det inte låtit tidigare.

Men Moderatled­aren Ulf Kristersso­n svarade inte på Löfvens invit om en återgång till en uppdaterad Decemberöv­erenskomme­lse. Framför allt hänvisade Kristersso­n till att S räknar in Vänsterpar­tiet på sin sida utan att klart och tydligt säga om partiet ska ingå i en regering eller inte.

Tidigare har Kristersso­n aviserat att Alliansen tänker ta makten även om de rödgröna partierna tillsamman­s blir större. Dock har han ett problem, både Liberalern­a och Centern har varit extremt tydliga med att de inte vill samarbeta med Sverigedem­okraterna.

FÖRVISSO VILL STEFAN Löfven med sitt utspel splittra Alliansen och se ett slut på blockpolit­iken så som den existerar i dag. Ändå är det välkommet att före valet öppna upp de hårda politiska låsningar som finns.

Just nu är det Alliansen som har bollen. Före valet är det rimligt att med ett klargörand­e om Ulf Kristersso­n verkligen vill bilda regering med SD som stödben. Den frågan bör väljarna få ta ställning till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden