Hallandsposten

25 plan bevarade på pelare

- ANDERS HOLMER

Den som färdas längs E 4 genom Östergötla­nd kan inte undvika att lägga märke till Tunnan, Lansen, Draken, Viggen och de andra planen på pelarna intill motorvägen vid Linköping. Totalt finns nu 25 bevarade militärfly­gplan uppsatta på pelare runt om i landet.

När Linköping 1987 firade 700 år monterades tre Saabflygpl­an på pelare vid E 4: jaktplanet J 29 Tunnan, skolflygpl­anet SK 50 Safir samt passagerar­planet Saab SF 340. Kommunen ville visa att den var säte för svensk flygindust­ri.

Satsningen utvidgades 2003, i samband med att det gått 100 år sedan bröderna Wrights första flygning med ett motorisera­t plan 1903. Sammanlagt sitter numera sju Saabplan uppsatta på pelare intill motorvägen, efter att J 32 Lansen, J 35 Draken, JA 37 Viggen och SK 60 tillkommit.

Linköpings kommun ställde upp med fyra miljoner kronor, bland annat för att dra fram belysning till monumenten. På den tiden beräknade man att i snitt 38 000 fordon per dygn passerade planen.

ÄVEN SÖDERHAMN HAR ett Viggenplan på pelare intill E 4. Dåvarande F 15 skänkte det till kommunen 1995 när Söderhamn fyllde 375 år och flottiljen 50 år. 2014 var skicket så dåligt att kommunen tog ner och målade om planet.

De flesta militära plan som satts upp på pelare är annars placerade framför en flottiljva­kt eller inne på ett flottiljom­råde – ofta ett nedlagt sådant. Exempelvis finns det en Draken uppsatt inne på F10:s gamla område vid Ängelholm och en SK60 inne på gamla F5 vid Ljungbyhed.

Några finns vid civila flygplatse­r: en Draken på vägen mot Luleå Airport och en Draken vid Kalmar Airport. Planet i Kalmar skänktes av flygvapnet när nedlagda flottiljen F 12 gjordes om till en ny civil flygplats – och så sent som i vintras flyttade kommunen pelaren ett 20-tal meter när flygplatse­n gjordes om.

ETT PAR VIGGENPLAN på pelare har fått särskilda rastplatse­r: en vid Grästorp längs väg 44 mellan Trollhätta­n och Lidköping, samt en vid E 22 utanför Ronneby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden