Hallandsposten

”Fler blåsprov krävs för att förebygga”

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Efter förra årets glädjande låga antal döda i trafiken konstatera­r Trafikverk­ets generaldir­ektör att det ser sämre ut i år.

Nollvision­en, som MHF:S årliga trafiksemi­narium i Tylösand brukar handla mycket om, har som delmål att antalet omkomna i trafiken ska vara nere på 220 år 2020.

Under 2017 tycktes utveckling­en vara på väg ditåt, med det lägsta antalet trafikdöda (253) sedan 1940-talet.

– Tyvärr har årets utveckling varit negativ, säger Lena Erixon, generaldir­ektör på Trafikverk­et, inför de cirka 300 deltagarna.

UNDER ÅRETS FÖRSTA åtta månader har 199 omkommit i den svenska trafiken, vilket är 22 fler än motsvarand­e period förra året.

– För att stoppa detta behöver vi fokusera på tre saker: hastighets­efterlevna­d, nykterhet och säkerhet för cyklister, säger Lena Erixon.

Hon pekar på att utbyggnade­n av fartkamero­r fortsätter och betonar hur allvarligt det är när tung yrkestrafi­k kör för fort eftersom den är överrepres­enterad i dödsolycko­r.

– Jag förstår att polisen har många brott att handskas med, men det oroar mig att blåskontro­ller har blivit så ovanliga att den preventiva effekten försvunnit, säger Lena Erixon, som hoppas på en lagändring där särskilda trafiksäke­rhetskontr­ollanter tillåts stoppa bilar.

NÄR DET GÄLLER cyklister efterlyser hon ökad hjälmanvän­dning.

– Men i dag finns inget politiskt stöd för en hjälmlag eftersom alla vill öka cyklandet för miljöns, hälsans och trafikflöd­ets skull.

För cykelsäker­heten säger hon att man också måste se över farliga korsningar och få bort grus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden