Hallandsposten

Planerna dras upp för 140 hyreslägen­heter

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Kommunledn­ingen i Hylte vill driva fram en exploateri­ng av det markområde längs Nissan, bakom Forum, som förra hösten köptes av Stora Enso.

Området som genomkorsa­s av ett promenadst­råk längs Nissans östra sida, från Brogatan och norrut mot Hylte damm, är på cirka sex hektar och består idag till största delen av lågvuxen snårskog.

– Det vi skissat som exempel på exploateri­ng är åtta flerfamilj­shus, på fyra till sex våningar, som kan ge upp till 140 lägenheter, berättar Per Borg, kommunchef i Hylte.

HAN HAR FÅTT uppdrag från den politiska ledningen att vara en av de tjänstemän – vid sidan om en inhyrd arkitekt – som ska leda projektet. Det har fått arbetsnamn­et ”Parkstaden”.

– Vi har tidigare jobbat med ett område vid kanalen i Hyltebruk, för bostadsbyg­gande. Men Parkstaden har så många fördelar att den får gå före, säger kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S), om beslutet från kommunstyr­elsen arbetsutsk­ott att starta en projektgru­pp inom kommunen.

Fördelarna som han räknar upp är att Parkstaden ligger mer centralt i Hyltebruk, blir inriktat på lägenheter, har större närhet till allmänna kommunikat­ioner och även ”knyter ihop” de båda halvorna av centralort­en: områden kring Storgatan och Örnabäcksh­ult på västra sidan om Nissan.

– Man skulle till och med kunna tänka sig en ny bro över Nissan, som skapar en kortare väg till Örnvallen, säger Per Borg och pekar på en kartbild där ”ön” med Ljunggrens handelsträ­dgård visas.

Borg berättar att en av projektgru­ppens första uppgifter blir att under hösten bjuda in fastighets­bolag, exploatöre­r och byggare till ett seminarium där Hylte kommun att visar sina skisser och då skapa intresse hos dessa för att vara med och bygga. Först därefter kan det bli aktuellt att sätta igång arbetet med den detaljplan som måste till.

TILL SKISSERNA HÖR att tillfart och parkeringa­r går in till området norrifrån, från Norra Industriga­tan, och att man ska skapa ett slag rekreation­sområde bland bostäderna, med bland annat skateboard­park, bouleanläg­gning och utegym.

– En exploateri­ng med 140 bostäder, om det blir det, sker naturligtv­is i etapper och över flera år. Men det är ändå så stort att vi redan nu måste tänka på vad för kommunal service vi behöver lägga in. Det kan exempelvis bli aktuellt med en förskola, säger Ronny Löfquist.

Han understryk­er att grunden till satsningen, är ett behov av nya bostäder både för centralort­ens räkning men också för hela kommunens behov. Med tanke på den detaljplan som först måste göras, kan en byggstart ligga tidigast ett– två år fram i tiden.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? KOMMUNCHEF. Per Borg, i ledningen för projektgru­ppen, visar idéer för Parkstaden, Hyltebruk.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N KOMMUNCHEF. Per Borg, i ledningen för projektgru­ppen, visar idéer för Parkstaden, Hyltebruk.
 ?? Bild: HYLTE KOMMUN ?? IDÉSKISS. Så här kan det nya bostadsomr­ådet komma att se ut söderifrån.
Bild: HYLTE KOMMUN IDÉSKISS. Så här kan det nya bostadsomr­ådet komma att se ut söderifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden