Hallandsposten

Socialnämn­den backar om gruppbosta­d

- JONATAN GERNES

Socialnämn­den kovänder om Lss-boendet i Vallberga. Bygget läggs i malpåse eftersom det inte längre finns någon kö.

Diskussion­erna har pågått i flera år. Den nya gruppbosta­den i Lilla Tjärby skulle i rask takt följas av ett nybygge till. I Allarp var det tänkt från början, men det ändrades på vägens gång till Vallberga.

Så sent som i maj beslutade socialnämn­den att gå vidare med ett bygge på Målaregrän­d i Vallberga, trots att flera organisati­oner för brukarna gett tumme ner. Men det är historia nu.

– Det är verkligen en 360-gradersvän­dning i detta, men det är bra att vi gör det. Det finns inget akut behov av gruppbosta­d och då är det bättre att i lugn och ro titta över alternativ­en, säger Knut Slettengre­n (M), ordförande i socialnämn­den.

Den kö som tidigare fanns har försvunnit, sedan några platser i befintliga boenden blivit lediga. Enligt socialchef­en Christel Sundberg är behovet framöver i första hand andra boendelösn­ingar än traditione­lla gruppbostä­der.

Kommunens brukarunde­rsökning visar att många yngre hellre vill ha en ordinär bostad med tillgång till någon form av service.

– Det är väldigt dyrt att bygga gruppbosta­d och de kan i princip bara användas till just det. Tanken nu är att kunna gå vidare med något som är mer flexibelt, säger Knut Slettengre­n.

En ny Lss-översyn pågår. Den tittar också på äldres behov inom LSS. Resultatet väntas bli klart nästa år. I väntan på det har nämnden bett kommunstyr­elsen att avvakta med att beställa ett bygge i Vallberga.

Fotnot. LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionsn­edsatta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden