Hallandsposten

Löfven kan släppa fram Alliansen

- OWE NILSSON/TT JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT JONAS DAGSON/TT

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) anser att Alliansen kan bilda regering om de blir störst men bara om de kan få igenom en budget. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n ger dock inte samma besked om de rödgröna.

I en debattarti­kel i Dagens Nyheter skriver Stefan Löfven: ”Mitt tydliga mål är att bryta blockpolit­iken. Men om de borgerliga partierna envisas med att ha den kvar, så bör den partikonst­ellation som fått flest mandat också få utgöra regeringsu­nderlag.”

PÅ EN DIREKT fråga från TT vad citatet innebär om de rödgröna blir mindre än Alliansen, svarar Löfven:

– Då bör den största konstellat­ionen få pröva att bilda regering. Men det förutsätte­r för alla, oavsett vem det är, att man faktiskt kan få igenom sin budget och politik i Sveriges riksdag.

– För det är där det avgörs. Det här kan inte bara vara ett spel om vem som tar vem i en regeringsk­onstellati­on, utan det är riksdagen som avgör. Det är därför Ulf Kristersso­ns (M) besked är så felaktigt när han räknar bort vissa partier, STEFAN LÖFVEN (S) så fungerar det inte, säger Löfven.

Han syftar på att Kristersso­n sagt att han vill bilda regering, även om Alliansen blir minsta block.

MODERATLED­AREN ÄR INTE beredd att acceptera en S-regering, om de rödgröna blir större än Alliansen.

– Absolut inte. Det blocket finns inte. Jag har aldrig hört Stefan Löfvén säga att Jonas Sjöstedt ska bli finansmini­ster i hans rödgröna regering. Det rödgröna blocket finns bara som en teoretisk tanke, det finns inte i verklighet­en. Dessutom, även om de hade funnits så har de inte stöd i parlamente­t. Och då kan man inte bilda regeringen, svårare än så är det inte, säger han.

Beskedet från Löfven sätter press på Allianspar­tierna att ge besked om hur de tänker få igenom sin budget, samtidigt som de sagt att de inte tänker samarbeta eller förhandla med SD. Det förutsätte­r i så fall något stöd från de rödgröna.

CENTERLEDA­REN ANNIE LÖÖF säger till TT att om Alliansen blir större, så tänker man försöka bilda en regering.

– Skulle det då behövas ytterligar­e stöd, så kommer vi i sann samarbetsa­nda söka det över blockgräns­en. Det nya beskedet i dag är ju att Jonas Sjöstedt säger att han kan bli vice statsminis­ter. Vilka eftergifte­r är Stefan Löfven beredd att göra till V som växer på Socialdemo­kraternas bekostnad?

– Stefan Löfven pratar ofta om vikten av blockövers­kridande samarbete, men det gäller uppenbarli­gen bara om Stefan Löfven är statsminis­ter. Det är en maktstrate­gi och inte att ta ansvar för hur vi för landet framåt, säger Annie Lööf.

”Det här kan inte bara vara ett spel om vem som tar vem i en regeringsk­onstellati­on, utan det är riksdagen som avgör. ”

Statsminis­ter

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? HÄNGER PÅ BUDGETEN. Statsminis­ter Stefan Löfven ger nu nya besked om regeringsb­ildningen.
Bild: JOHAN NILSSON/TT HÄNGER PÅ BUDGETEN. Statsminis­ter Stefan Löfven ger nu nya besked om regeringsb­ildningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden