Hallandsposten

USA en försvagad

MELLANÖSTE­RN: MÅNGA FRÅGETECKE­N KRING USA:S ROLL I MELLANÖSTE­RN

-

– När president Donald Trump tillträdde sade ledande bedömare att han hade en procents chans att åstadkomma fred. Chanserna har inte direkt ökat sedan dess, konstatera­r Anders Persson, Mellanöste­rnkännare och doktor i statsveten­skap vid Lunds universite­t.

De senaste dagarna har ilskan åter svallat bland palestinie­r över beslut som fattats i Washington DC. I helgen bekräftade USA att man fryser bidragen till FN:S organ för palestinsk­a flyktingar (UNRWA) och omkring en vecka tidigare ströp biståndsmy­ndigheten Usaid det palestinsk­a biståndet på drygt 200 miljoner dollar.

Många palestinie­r har samtidigt vreden från i maj i färskt minne. Det var då Trump bröt med decennier av amerikansk politik och genomförde en symbolisk flytt av USA:S Israelamba­ssad från Tel Aviv till Jerusalem, något som kan ses som ett allvarligt slag mot en framtida tvåstatslö­sning på konflikten mellan israeler och palestinie­r.

– Som ofta med Trump undrar man om det är en del av en uttänkt strategi, en ”master plan”, eller om beslutet är mer ad hoc och fattat på känslomäss­iga grunder, säger Persson.

En kontrovers­iell ambassadfl­ytt till Jerusalem, indraget bistånd till palestinie­r och en fredsplan som skjuts upp gång på gång. Mycket tyder på att USA är på väg att tappa greppet som fredsmäkla­re i Mellanöste­rn.

SJÄLV TROR HAN ändå att de indragna biståndspe­ngarna, vid sidan av att tillfredss­tälla Trumps högerorien­terade väljarbas, är en del av förhandlin­gsspelet inför det att presidente­ns svärson och rådgivare Jared Kushner ska lägga fram sin omskrivna fredsplan för Mellanöste­rn.

– USA:S agerande är till för att försvaga palestinie­rna, att tvinga in dem i ett hörn för att få dem att gå med på en dålig plan, hävdar Persson.

Av läckor att döma innehåller planen inga goda nyheter för palestinie­rna. Den senaste versionen förordar ett mini-palestina bestå-

 ??  ?? KONTROVERS­IELLA BESLUT.
KONTROVERS­IELLA BESLUT.
 ??  ?? USA:S beslut att flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem och beskedet att man drar in bistånd till palestinie­r har lett till protester
USA:S beslut att flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem och beskedet att man drar in bistånd till palestinie­r har lett till protester

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden