Hallandsposten

Syriensänd­ebud varnar för blodbad

- TT

Ryssland bombar åter rebellmål i den syriska provinsen Idlib. Och Kreml säger att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om ”problemet” med rebellerna i provinsen. FN:S Syriensänd­ebud Staffan de Mistura manar till samtal mellan Ryssland och Turkiet för att undvika ett blodbad.

Staffan de Mistura betonar också att de korridorer som upprättats för civila som försöker fly regionen skyddas. Till skillnad mot tidigare offensiver i Syrien finns nu inget rebellstyr­t område att evakuera rebeller och civila till, möjligen med undantag av det område som turkstödd milis kontroller­ar norr om den rebellhåll­na regionen.

Häromvecka­n kom uppgifter om att Damaskus nu förbereder en offensiv för att återta Idlib – den sista provins som till stora delar kontroller­as av väpnade rebeller, bortsett från de områden som kontroller­as av Usa-stödd och turkiskstö­dd milis.

Nu har Ryssland genomfört nya flygangrep­p på landsbygde­n i närheten av Jisr al-shughur i nordvästra Idlib, uppger det brittiskba­serade opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) samt en rebellkäll­a.

Minst 13 civila dödades i attackerna, flera av dem barn, enligt SOHR.

Flera så kallade nedtrappni­ngszoner, eller de-eskalering­sområden, upprättade­s tidigare i landet i syfte att dämpa konflikten i det krigshärja­de landet. Men de har en efter en återtagits av den syriska regimen med ryskt militärt understöd.

På tisdagen kom också rapporter om granatbesk­jutning mot områden i en rebellstyr­d remsa av den angränsand­e Hamaprovin­sen söder om Idlib.samtidigt uppger den statliga syriska nyhetsbyrå­n Sana att Israel avfyrat robotar mot mål i Hama. Enligt Sana har robotarna skjutits ned. Uppgiften har inte bekräftats från oberoende håll.

Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov säger att rebellerna­s närvaro i Idlib undergräve­r fredsproce­ssen i Syrien och att regionen blivit en bas för militanta som utför attacker mot ryska styrkor i Syrien.

– Vi vet att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om det här problemet, säger han enligt Reuters.

Turkiet, som har militär närvaro i området, har varnat Syrien och Ryssland för att inleda ett anfall, Även från USA höjs ett varningens finger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden