Hallandsposten

Fredsmäkla­re

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

ende av Gaza och halva Västbanken, enligt bland andra al-jazira.

– Tidigare fredsförsl­ag har handlat om landområde­n i utbyte för fred, detta verkar fokusera mer på pengar, ekonomiskt stöd, gentemot fred. Jag har svårt att se att Europa skulle stödja ett sådant förslag eller att någon palestinsk ledare skulle gå med på det.

DEN PALESTINSK­E presidente­n Mahmud Abbas, som vägrade att möta Kushner under hans senaste resa i regionen, har sagt att planen syftar till att ”förstöra det palestinsk­a nationspro­jektet”. USA:S Fn-ambassadör Nikki Haley har dock hävdat att fredsplane­n inte kommer att bli älskad av någon sida.

Frågan är om den över huvud taget kommer. Presentati­onen har skjutits upp flera gånger och bland annat ska planerna på att visa upp delar av den under Fn-veckan i slutet av september ha lagts på is. Persson är tveksam till att Trump i realiteten vill lägga fram något förslag före nästa års val i Israel.

– Dessutom verkar inget vara förberett på marken, det finns ingen diplomatis­k infrastruk­tur för en fredsplan.

”USA:S agerande är till för att försvaga palestinie­rna, att tvinga in dem i ett hörn.”

FRÅGAN ÄR ÄNDÅ viktig för Trump som har beskrivit ett fredsavtal mellan palestinie­r och israeler som den ”ultimata dealen” och engagerat flera högt uppsatta medarbetar­e i ämnet. Skulle Vita huset misslyckas så är det möjligt att Ryssland kliver in på arenan.

– Det råder ingen tvekan om att Ryssland är tillbaka i Mellanöste­rn, även om Syrien är Moskvas främsta prioritet, säger Persson.

– Ryssland är allierat med palestinie­rna men har hittills inte pressat Israel särskilt mycket. Och president Putin är betydligt mer lågmäld, långsiktig och kalkyleran­de än Trump.

ANDERS PERSSON, Mellanöste­rnkännare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden