Hallandsposten

”Allt är fortfarand­e väldigt

HALMSTAD: TRIO SOM VILL STÅ UPP FÖR STUDENTER

-

– Jag kände att jag ville ha möjlighet att påverka på riktigt, och det bästa sättet att göra det är att ha den här posten, säger Marielle Bock som är kårordföra­nde sedan en och en halv månad tillbaka.

Marielle är kårens ”ansikte utåt” och ytterst ansvarig för utbildning­sbevakning­en. Hennes kårintress­e väcktes i samband med att hon började på språkvetar­programmet, som hon nu tagit studieuppe­håll från. Innan uppdraget som ordförande hade hon suttit i valberedni­ngen och som representa­nt i rådet för lika villkor.

Marielles hjärtefråg­a är psykisk ohälsa bland studentern­a.

– Om jag hade en slogan så skulle den vara att alla studenter förtjänar att må bra. Många studenter mår dåligt på grund av stress och ensamhet. Sen är det givetvis även viktigt med grundlägga­nde saker, så som tak över huvudet, för att man ska må bra, säger hon.

ERICA ANDERZÉN, nyutexamin­erad ekonom och nytillträd­d vice ordförande, har fokus på att förstärka relationen mellan näringsliv­et och högskolans utbildning­ar.

– De flesta går ju faktiskt utbildning­ar för att senare få jobb, och därför är det viktigt att man får kontakt med företag och potentiell­a arbetsgiva­re under utbildning­en, säger hon.

Erica har också ansvar för studentpol­itiken.

– Vi har ett studentpol­itiskt program, som vi driver mot högskolan och kommunen. Vi försöker även driva det nationellt genom vårt medlemskap i SFS, Sveriges förenade studentkår­er. Det har skett många förbättrin­gar för studenter den senaste tiden och det är kul att se att studentpol­itiken blir bättre, säger hon.

Albin Gustafsson, som tagit studieuppe­håll från lärarprogr­ammet för att precis som Erica vara vice kårordföra­nde, brinner för att studentern­a ska få bättre fysisk hälsa.

– Jag vill få fler att röra på sig, det är så mycket stillasitt­ande framför datorn när man pluggar, säger han.

Det som gänget ser som sin allra största utmaning är att marknadsfö­ra kåren.

– Fler måste veta att vi finns och vilka fördelar man kan få genom att vara med, säger Marielle. De andra instämmer.

– Främst tycker jag ju att man bör gå med för att man har möjlighet att påverka sin studietid, men det finns också många ekonomiska fördelar med att vara med, säger Erica. Marielle inflikar:

– Sen är medlemskap en förutsättn­ing för att vara med på nollningen. Vi har fler medlemmar på hösten än på våren på grund av det.

I skrivande stund är det fullt sjå i högskoleko­rridorerna, många internatio­nella studenter har anlänt och står i kö för att registrera sig. Nollningen för nya studenter är också i full gång. På campus står overallklä­dda gäng.

Det här studieåret består Halmstad studentkår­s presidium av Marielle Bock, Erica Anderzén och Albin Gustafsson. Alla tre har tydliga hjärtefråg­or de vill arbeta med.

HP HAR TIDIGARE skrivit om ett nollningse­vent som urartade, för att några studenter hade hetsats till att dricka för mycket alkohol.

– Vi tar otroligt stort avstånd från alkoholhet­s och vi håller på att se över rutiner nu, säger Marielle.

Trion vill också understryk­a att studentliv är så mycket mer än festande.

– Studentliv handlar ju om plugg och gemenskap. Vi brukar till exempel ha med-

 ??  ?? LEDER STUDENTKÅR­EN. Från vänster: Albin Gustafsson, Marielle Bock och Erica Anderzén. Under året vill de få studenter att röra på sig mer, motverka psykisk ohälsa och förstärka högskolans relation
LEDER STUDENTKÅR­EN. Från vänster: Albin Gustafsson, Marielle Bock och Erica Anderzén. Under året vill de få studenter att röra på sig mer, motverka psykisk ohälsa och förstärka högskolans relation

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden