Hallandsposten

”Idrott ska vara til

FOTBOLL: ELLA KARDEMARK (KD) OM ATT GE ALLT OCH LITE TILL

-

I VALET OCH KVALET

Del 5 i Hp-sportens valserie om idrott och fritid i Halmstad.

– Ja, världens bästa fotbollstr­änare. Han lärde mig något som jag tagit med mig i alla andra sammanhang också; jävlaranam­ma. Och det har jag haft nytta av inte minst nu i valslutspu­rten, säger Ella, 34.

Att vi har stämt möte på Söndrums idrottspla­ts där BK Astrio och Tvååkers herrar spelar Dm-final är förstås ingen slump.

– Konstgräs på Söndrums idrottspla­ts är en viktig fråga inom idrott och fritid den kommande mandatperi­oden i Halmstad. Vi vill tidigarelä­gga projektet, dels för att det behövs med 700 ungdomar, dels för att vi ser samordning­svinster när Hallägrask­olan ska renoveras 2020.

– Samtidigt är vi väl medvetna om miljöprobl­emet med plasten i konstgräse­t. Men det ska då ställas i relation till att hundratals ungdomar ska skjutsas runt i hela kommunen för att kunna träna, påpekar Ella.

HON VÄXTE UPP utanför Laholm och ville börja spela fotboll. Problemet; Det fanns inget flicklag.

– Så jag spelade med killarna i stället och fick lära mig tuffa tag från början.

Men två år senare blev det spel i Genevad, där hon tog plats som höger yttermittf­ältare. Hur var du som spelare?

– Jag var väl ingen stjärna, men snabb och gav mig aldrig. Så jag löpte outtröttli­gt fram och tillbaka och var den som spelade in bollarna till målspottar­na, men också backade hem för att hjälpa försvaret.

MEN SOM 14-ÅRING var det slutspelat när familjen flyttade till Varberg.

Efter att ha pluggat konst och formgivnin­g på Sturegymna­siet, ”jag pendlade från Varberg” och sedan ekonomi och marknadsfö­ring på Högskolan, ”då flyttade jag till Halmstad”, startade Ella inrednings­butik och blev delägare i en grossistfi­rma inom inredning.

– Så jag har förhandlat en hel del i Marocko – det var lärorikt, ler hon.

I söndags sprang hon Halmstadmi­len, men annars utövar Ella i dag ingen idrott aktivt. Mer än att ta en löparrunda då och då och rasta jaktlabrad­oren Stella.

– Fast det är inte jag utan barnen som bestämt namnet, skrattar Ella och avser Bianca, 11 och Noa, 9, som utgör familjen ihop med maken Josef.

”När du är så trött att du håller på att spy har du alltid tio procent mer att ge”. De orden av ungdomsträ­naren i fotboll, Wayne Fogelberg, har Ella Kardemark (KD) tagit med sig i livet.

TROTS ATT ELLA hade en pappa, Lars Gustavsson, som med start 1998 och fyra mandatperi­oder framåt, satt i riksdagen i 16 år för KD var det ingen självklarh­et att det skulle politik för hennes del.

– Jag tyckte om partiets ideologi, att ge människan frihet att forma sitt eget liv, samtidigt som det går hand i hand med att ta socialt ansvar.

– Men två år före valet 2006 fick jag en fråga om jag kunde tänka mig att kandidera kommunalt. Okej, men sätt mig långt ner på listan, sa jag, och det ledde till att jag blev ledamot i socialnämn­den.

 ??  ?? VILL HA KONSTGRÄS. Ella Kardemark och KD vill ha en konstgräsp­lan på Söndrums idrottspla­ts för att kunna tillgodose det enorma behovet av träningsti­der
VILL HA KONSTGRÄS. Ella Kardemark och KD vill ha en konstgräsp­lan på Söndrums idrottspla­ts för att kunna tillgodose det enorma behovet av träningsti­der

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden