Hallandsposten

Kulturen viktigare än allt

-

KULTUR. Det är ett enda parti som för in kulturdeba­tt inför valet. Det är SD. De lovar att flumkonst ska försvinna i deras samhälle. De andra partierna är i stort sett tysta.

FÖRSTÅR VI DETTA rätt? Du som tycker om att gå till biblioteke­t, du som har ett barn eller barnbarn på Kulturskol­an, du som tycker om att sjunga i kör eller spela instrument, du som tycker att du har kluriga idéer och kanske funderar på att skriva en novell, måla en tavla eller framföra en dikt? Tycker du att ett politiskt parti skall tala om vad du får uttrycka eller se på?

Som jag ser det står vi inför ett val där mycket av media och den etablerade politiken i fyra år har anpassat sig till någon slags tyst majoritet, som ironiserar godhet, som vill trycka tillbaka kvinnor och som menar att mentalitet­en hos en människa beror på dess hudfärg. Min tro är att majoritete­n, minst 95 procent av oss är rättskaffe­ns människor som vill ha rättvisa, anständigh­et och att vi hjälper någon i nöd om den kommer i vår väg.

Vi vill också att vi inte utesluter någon. Därför vann SD mycket på att bli lämnade utanför i diskussion­en. Jimmie Åkesson tar framgångsr­ikt på sig offerkåpan.

Men det är i kulturdeba­tten SD avslöjar sig. Det fria ordet ska tystas. Det är nära nu. Ni andra partier – erkänn att det är ganska små skillnader er emellan. Kan inte media hjälpa oss att förstå det? Däremot är det en vallgrav till SD. Det borde ni partier ha visat under de här fyra åren. Men det har ni inte gjort.

VI SOM ÄLSKAR Sverige ska inte låta oss luras ifall vi fortfarand­e vill att generation­er av kloka människors tankar inte ska försvinna in i en ond framtid. Kulturen är det viktigaste vi har – genom den överlever civilisati­onen.

Ulf Fembro

Halmstad

 ?? Bilder: TT/ARKIV ??
Bilder: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden