Hallandsposten

Spike Lee: ”Man får hitta balans”

- GUNNAR REHLIN/TT

En film om Ku Klux Klan och planerade terroratte­ntat – kan den verkligen vara rolig? Javisst, det bevisar Spike Lee med filmen Blackkklan­sman. – Måla inte in mig i ett hörn genom att säga Spike gör bara arga filmer. Jag har under åren gjort annat än Do the right thing och Malcolm X, säger regissören med ett skratt.

Spike Lee fortsätter med att rada upp filmer med allvarliga ämnen som också haft stora doser humor.

– Dr Strangelov­e. Network. Fångläger 17. De var alla filmer om seriösa ämnen men med mycket humor. Så det här är verkligen inte första gången en sådan film har gjorts. Men det gällde att hitta balansen och den fann vi i klipprumme­t, säger han.

BLACKKKLAN­SMAN bygger på den otroliga men sanna historien om en svart polis som i det tidiga 1970-talets Colorado Springs bestämmer sig för att ta sig an Ku Klux Klan. Genom en rad telefonsam­tal lyckas han vinna klanens förtroende och blir efter ett tag en del av dess innersta krets. Huvudrolle­n spelas av Denzel Washington­s son John David Washington.

– Vårt mål var att skildra 70-talet, men vi kände att vi också var tvungna att få det att hänga ihop med vad som händer i dag, säger Spike Lee.

– Vi ville hitta sådant som folk sa då, och som skulle få dagens publik att höra en alarmklock­a ringa och tänka det här sa de redan då, det är inte nytt.

Man hade slutfört filmarbete­t och börjat klippa filmen när händelsern­a i Charlottes­ville ägde rum – högerextre­mister, inklusive Ku Klux Klan, demonstrer­ade och en man med nazisympat­ier körde in i en skara motdemonst­ranter varvid en ung kvinna dödades.

Lees film slutar med ett mycket kraftfullt montage av scener från det som hände i Charlottes­ville.

– Jag kände direkt att det skulle bli ett bra slut. Men från början ville jag inte visa bilderna från när bilen körde in i folkmassan, jag ville inte utnyttja det. Men så talade jag med den mördade flickans mamma och hon ville att jag skulle använda det. Så då gjorde jag det.

”Vi ville hitta sådant som folk sa då, och som skulle få dagens publik att höra en alarmklock­a ringa och tänka det här sa de redan då, det är inte nytt.”

SPIKE LEE regissör

HAN SÄGER MED ett skratt att Ku Klux Klan, nynazister och alt-rightrörel­serna skrev in sig själva i filmen.

– Jag bad dem inte gå omkring med tända facklor, det gjorde de själva. Så de skrev sitt eget manus.

Blackkklan­sman får svensk biopremiär den 7 september.

 ?? Bild: DAVID LEE ?? HUVUDROLLE­R. Adam Driver och John David Washington i en scen ur ”Blackkklan­sman”.
Bild: DAVID LEE HUVUDROLLE­R. Adam Driver och John David Washington i en scen ur ”Blackkklan­sman”.
 ?? Bild: ANDY KROPA ?? GAMMALT OCH NYTT. ”Vårt mål var att skildra 70-talet, men vi kände att vi också var tvungna att få det att hänga ihop med vad som händer idag”, säger Spike Lee om Blackkklan­sman.
Bild: ANDY KROPA GAMMALT OCH NYTT. ”Vårt mål var att skildra 70-talet, men vi kände att vi också var tvungna att få det att hänga ihop med vad som händer idag”, säger Spike Lee om Blackkklan­sman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden