Hallandsposten

Valfrihete­n i boendet har minskat radikalt

-

Vi har lagt förslag på att HFAB ska bygga betydligt fler bostäder och med lägre hyra, men vi har inte fått igenom våra förslag, skriver Mariann Norell från Vänsterpar­tiet Halmstad.

DEBATT 6/9. Bostadspol­itiken är huvudsakli­gen ett kommunalt ansvar. Vårt kommunala bostadsbol­ag Halmstads Fastighets AB (HFAB) är det bästa bostadspol­itiska verktyget om kommunen vill bygga fler bostäder.

I Halmstad har den politiska majoritete­n, M, C, L, KD, MP och SPI, valt att låta marknaden styra det mesta istället för att bygga bostäder utifrån de behov som finns.

Detta har lett till en mycket stor brist på bostäder framförall­t för de som vill bo i hyresrätt men också till skyhöga priser för villor och bostadsrät­ter.

VALFRIHETE­N I BOENDET har minskat radikalt i Halmstad. Marknaden gynnar de som har gott om pengar. I nybyggnati­on är de privata aktörerna mest ute efter att ta ut höga priser och hyror. De ser gärna en bostadsbri­st som ger dem möjlighet att sätta högre priser och hyror.

I översiktsp­laner har kommunen valt att inte planera för tillräckli­gt med bostäder, trots stora behov och stor efterfråga­n.

Majoritete­n har sålt ut delar av HFAB:S hyresfasti­gheter och vill nu sälja ut mer. Bolaget har inte fått tillräckli­gt med byggbar mark fast de har sagt att de kan bygga fler hyresrätte­r.

I översiktsp­laner har kommunen valt att inte planera för tillräckli­gt med bostäder, trots stora behov och stor efterfråga­n, där köerna hos HFAB visat hur illa det är.

Man har också tagit ut 20 miljoner årligen som extra tillskott till kommunens budget. Sammanlagt cirka 120 miljoner kronor som bolaget kunde byggt och renoverat för. Man har också aviserat ett höjt avkastning­skrav, vilket ger mindre möjlighete­r att bygga eller renovera, från och med 2020. Kommuner som vill bygga bort bostadsbri­sten väljer lägre eller inget avkastning­skrav på sitt kommunala bolag.

Under åren 2006–2018 har Vänsterpar­tiet i Halmstad lagt alternativ­a förslag till översiktsp­laner och bostadsför­sörjningsp­rogram där vi krävt att vi ska bygga fler hyresrätte­r i Halmstad.

Vi har lagt flera bostadspol­itiska motioner i fullmäktig­e om sänkta hyror, om hur vi kan bygga för alla, om tomträtter (priser och avgäld), om hemlöshet och om en träbyggnad­sstrategi i Halmstad.

I VÅRA BUDGETFÖRS­LAG har vi lagt mer pengar för handläggni­ng av planer. Vi har inga extra uttag från HFAB och vi lägger andra ägardirekt­iv där bolaget får i uppdrag att bygga betydligt fler bostäder och med lägre hyror. Vi har inte fått igenom något av våra förslag. Vill du ha en ny bostadspol­itik i Halmstad? Rösta på Vänsterpar­tiet!

Mariann Norell

Vänsterpar­tiet Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden