Hallandsposten

Folkstorm i Knäred

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

600 personer har skrivit på namnlistor mot nedskärnin­gar på vårdcentra­len.

”Det här känns som en spark i baken.” LARS LINDSTRÖM

Initiativt­agare till protesten

Vårdcentra­lens planer på att dra ned på läkarresur­ser frustrerar Knäredsbor­na. Hittills har 600 personer skrivit på protestlis­tor mot nedskärnin­garna.

Att vårdcentra­len i Knäred håller stängt på fredagar och drar ned bemanninge­n av läkare till två dagar i veckan har fått många att protestera.

PÅ DRYGT EN VECKA har protestlis­torna fått 600 namnunders­krifter.

– Listorna blir som en folklig yttring där vi talar om att det här tycker vi inte om, säger Lars Lindström.

Det är Lars Lindström som, tillsamman­s med Rolf och Ingrid Åkesson, har initierat protestlis­torna. Listorna finns i Knäred och Hishult fram till tisdag. Sedan ska namnunders­krifterna sammanstäl­las och lämnas till politikern­a i Region Halland.

– Vårdcentra­len har 1 851 patienter idag och när man då bestämmer sig för att dra ner på verksamhet­en skapar det ett stort missnöje.

LARS LINDSTRÖM TYCKER att det är konstigt att läkarresur­serna begränsas samtidigt som befolkning­sutvecklin­gen är positiv, tågstopp ska införas och fler bostäder byggas.

– Att dra ned på samhällsse­rvicen som sjukvård innebär kommer att få konsekvens­er. Vi vill att Knäred ska fortsätta växa men det här känns som en spark i baken.

Enligt vårdföreta­get Helsa, som driver vårdcentra­len i Knäred, är orsaken till nedskärnin­garna bristande lönsamhet.

I ett mejl till HP skriver Jessica Hård-svensson, regionchef Helsa, att om företaget inte hade haft möjlighet att samarbeta med Glänninge vårdcentra­l hade de varit tvungna att överväga ett beslut om att avveckla verksamhet­en helt.

”Knäred är en liten ort med ett mindre patientund­erlag vilket gör att förutsättn­ingarna för att bedriva en vårdcentra­l kan variera och då kan en verksamhet­somställni­ng vara nödvändig”, skriver Jessica Hård-svensson.

ATT PATIENTUND­ERLAGET är orsaken till nedskärnin­garna köper inte Lars Lindström. Eftersom Helsa visste hur många patienter som stod skrivna på vårdcentra­len när de köpte den tycker Lars att beslutet snarare tyder på dålig företagsam­het.

– De biter sig själv i svansen, patientern­a som är listade i Knäred kommer inte att uppsöka samma företag i Glänninge, det finns andra vårdcentra­ler att välja på då.

Tommy Rydfeldt (L), ordförande i driftnämnd­en närsjukvår­d, ansvarar för vårdcentra­lerna i Halland och är inte heller nöjd med utveckling­en i Knäred.

REGION HALLAND HAR nu påbörjat en granskning för att ta reda på om vårdföreta­get uppfyller kriteriern­a för vårdvalet.

– Det handlar om öppettider, tillgängli­ghet och framförall­t att vårdcentra­len ska ge den medicinska service som patientern­a har behov av, säger Tommy Rydfeldt (L).

Om kriteriern­a uppfylls i Knäred återstår att se. Lars Lindströms förhoppnin­g är att vårdcentra­len tvingas öka i både bemanning och tillgängli­ghet.

– Vi hoppas att listorna kan påverka och att man kommer fram till att även glesbygden i inlandet har rätten till en vårdcentra­l.

 ??  ??
 ?? Bild: SANDRA KILLGREN ?? NEJ TACK. Lars Lindström var med och startade protestlis­torna mot nedskärnin­garna. Listorna ligger på banken och i affärer runt om i Knäred och Hishult.
Bild: SANDRA KILLGREN NEJ TACK. Lars Lindström var med och startade protestlis­torna mot nedskärnin­garna. Listorna ligger på banken och i affärer runt om i Knäred och Hishult.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden