Hallandsposten

Alla partier säger nej till Sd-samarbete

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Alla partier i fullmäktig­e utesluter ett samarbete med Sverigedem­okraterna efter valet. – För vår del är anledninge­n att det är det parti som står längst ifrån oss i ideologi och värderinga­r, säger Krissi Johansson (S). SD är å sin sida öppna för allt.

VAL 2018

I morgon, söndag, är det dags för Sverige att gå till val. När det senast begav sig 2014 stod Sverigedem­okraterna för den största ökningen följt av Centerpart­iet och Vänsterpar­tiet medan Moderatern­a backade mest.

Inför årets val visar HP:S egen väljarunde­rsökning att Sverigedem­okraterna kommer att öka ytterligar­e i kommunen. Samtidigt är SD partiet som ingen av de sittande partierna i fullmäktig­e vill samarbeta med, enligt en undersökni­ng tidningen gjort. Anledninge­n uppges vara att partierna står för långt ifrån varandra när det gäller värderinga­r.

Bara SPI ger en liten öppning när de endast uppger att det inte är aktuellt att ingå i ett enskilt samarbete med SD.

BÅDE M OCH KD utesluter även samarbete med V och ett allianssam­arbete är främsta målet för de borgerliga.

– Vi satsar på att bilda majoritet tillsamman­s med övriga allianspar­tier. Skulle vi behöva söka mer stöd är SD för oss helt uteslutet att inleda sådana diskussion­er med, säger Jenny Axelsson (C).

Partierna kan också tänka sig ett fortsatt samarbete i femklövern med SPI som plusfaktor.

– För att säkra breda överens- kommelser i enskilda frågor av vikt för Halmstads utveckling kan vi i M även tänka oss att samarbeta med S, tillägger Jonas Bergman (M).

Även SPI välkomnar samarbete med femklövern – men stänger inte dörren för andra.

– Vi tycker att vi har haft ett bra och konstrukti­vt samarbete, men vår huvudinstä­llning är att det är viktigare att vara med och regera än att sitta i opposition, säger Bo Fridolph.

En liknande inställnin­g har de gröna.

– Miljöparti­et har en stark samarbetsv­ilja med andra partier med målet att få igenom så mycket som möjligt av vår politik. Vi väljer att i nuläget inte låsa oss för ett visst samarbete utan avvaktar valresulta­tet, men utesluter samarbete med SD, uppger Ola Nilsson.

Socialdemo­kraterna har som mål att ta över och leda Halmstad men är också positiva till andra lösningar.

– Vi kan tänka oss ett konstrukti­vt samarbete med flera olika partier, dock inte SD, säger Krissi Johansson.

ÄVEN VÄNSTERPAR­TIET öppnar för en vandring över blockgräns­en.

– Då handlar det om partier som aktivt vill arbeta för att öka jämlikhete­n i Halmstads kommun och som sätter klimatfråg­an högt på agendan, men vi kan inte tänka oss att samarbeta med SD, M eller KD, uppger Tania Bengtsson.

SD är det enda parti som inte utesluter någon typ av samarbete med någon så länge det för partiets politik framåt.

– Så länge man har kommunens intresse främst så ser vi inga hinder för samarbete. Vilket parti man resonerar, diskuterar och kommer överens med är oviktigt. Vad som är viktigt för oss är Halmstads framtid, säger Fabio Ishaq.

 ??  ?? Bo Fridolph (SPI)
Bo Fridolph (SPI)
 ??  ??
 ??  ?? Ola Nilsson (MP)
Ola Nilsson (MP)
 ??  ?? Ella Kardemark (KD)
Ella Kardemark (KD)
 ??  ?? Jonas Bergman (M)
Jonas Bergman (M)
 ??  ?? Fabio Ishaq (SD)
Fabio Ishaq (SD)
 ??  ??
 ??  ?? Lovisa Aldrin (L)
Lovisa Aldrin (L)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden