Hallandsposten

Efterlängt­ad bro invigd

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

”Att lyfta fram fler människor med utländsk härkomst som förebilder skulle kunna öka motivation­en.”

MEHRDAD DARVISHPOU­R

Tolv procent av de röstberätt­igade i Hylte kommun är utländska medborgare. Men deras valdeltaga­nde är lägre än bland övriga väljare.

Hyltes utländska medborgare kan spela avgörande roll i valet i morgon – om de väljer att gå och rösta. Som HP skrev i onsdags behöver man inte vara svensk medborgare för att rösta i valen till kommun och landsting, men du ska däremot ha varit folkbokför­d i Sverige i tre år före valdagen och vara folkbokför­d i kommunen.

– GENERELLT ÄR valdeltaga­ndet bland utrikesföd­da betydligt lägre än bland inrikesföd­da, säger Mehrdad Darvishpou­r, docent i socialt docent i socialt arbete vid Mälardalen­s högskola

arbete vid Mälardalen­s högskola, till Nyhetsbyrå­n Siren.

– På riksnivå är det 33 procent i den gruppen som röstar. Det kan bero på att de inte känner sig som en del av samhället eller inte kan identifier­a sig med något parti, säger Björn Kullander, ansvarig för demokratif­rågor på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Om man ser till samtliga röstberätt­igade har Hylte det lägsta valdeltaga­ndet i Halland. Vid valet 2014 gick 79,3 procent och röstade. Det kan jämföras med Kungsbacka­s 88,6 procent.

VALDELTAGA­NDET BEROR på en rad faktorer, bland annat om man kommer från ett demokratis­kt samhälle eller diktatur, hur länge man har bott i Sverige, vilken kunskap man har om valet och hur delaktig man känner sig i samhället.

– En kombinatio­n av att sprida mer kunskap, ett klart inkluderan­de antidiskri­mineringsb­udskap och att lyfta fram fler människor med utländsk härkomst som förebilder skulle kunna öka motivation­en bland utrikesföd­da att rösta, menar Mehrdad Darvishpou­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden