Hallandsposten

Politisk kulturfest på Andersberg

HALMSTAD: Demokrati blev den stora snackisen på Andersberg, där kulturfest­en för fjärde året i rad ägde rum under fredagen.

- JENNIFER LAST

I den fjärde upplagan av kulturfest­en på Andersberg är det inte bara god mat och musik på agendan. I år står även valet och demokrati i centrum.

På fredagseft­ermiddagen kickade Andersberg­s kulturfest igång med en musikalisk barnteater underteckn­ad Dramalogen. Deras turné, med tyngden på rättighete­r och skyldighet­er i en demokrati, har pågått hela sommaren men bara under den senaste månaden har de hunnit med 20 föreställn­ingar runt om i kommunen.

– Vi vill öka valdeltaga­ndet och vi vill öka medvetenhe­ten kring demokrati och vad det innebär. Alla ska veta att allas röst är viktig och att man kan göra sin röst hörd. Det riktigt bubblar när man kommer utanför citykärnan. Det är så mycket glädje och öppenhet, säger Charlotte Ek-virack från Dramalogen.

OCH ÖPPENHETEN ÄR påtaglig. Trots besvikelse­n över att festen fick flytta från Medborgarp­arken och in i lokalerna på grund av de ovälkomna septembers­kurarna, är det leenden och gemenskap som dominerar mellan fyra väggar. Vid tresnåret är det barnfamilj­er som står för den högsta besöksproc­enten, men en och en annan ungdom har hittat till den politiska festen.

– När festen blandas med politik blir det en helt annan dynamik och vi hoppas att det kommer öka valdeltaga­ndet. Vi som är födda i Sverige tar det för givet, men de som har kommit hit från diktaturer vet kanske inte vad det handlar om. De måste få veta att man har ett fritt val och att allas röster räknas, säger Shemsi Grajqevci, samhällsvä­gledare på medborgars­ervice.

Någon som är på god väg att bli en van Andersberg­sfestare är Dolores Montenegro. Redan förra året stod hon som artist på scen och så även i år. Tjejen som inte är mer än sju jordsnurr gammal sjunger på både svenska, engelska, spanska och romani och förutom rösten hanterar hon även piano, gitarr och trummor.

– Jag kommer från en musikfamil­j. Jag har sjungit halva livet och vill bli artist. Jag är nervös innan jag ska sjunga för folk, men jag tror att det är bra att vara nervös. Det pirrar i magen, och jag blir peppad av det, säger Dolores Montenegro.

KULTURFEST­EN i Andersberg var från början tänkt som en kick off inför hösten. En rivstart för de boende i området, innan det är dags att återgå till vardagliga rutiner efter semesterle­digheten. Men konceptet växte sig större och i dag kommer folk från hela Halmstad för att ta del av festlighet­erna.

– Vi har ett samarbete med Kulturverk­et och får på så sätt ett brett musikalisk­t utbud. Och banden drar sin egen publik och lockar annat folk att komma till stadsdelen, säger Kent Nilsson, enhetschef för medborgars­ervice.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ARTIST. Dolores Montenegro, sju år, uppträdde på kulturfest­en. Lillebror Rodrigo fanns med som moraliskt stöd.
Bild: ROGER LARSSON ARTIST. Dolores Montenegro, sju år, uppträdde på kulturfest­en. Lillebror Rodrigo fanns med som moraliskt stöd.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? BARNTEATER. Dramalogen var på plats och framförde sin föreställn­ing om demokrati.
Bild: ROGER LARSSON BARNTEATER. Dramalogen var på plats och framförde sin föreställn­ing om demokrati.
 ??  ?? FESTIVALMA­T. 100 kilo mat väntas gå åt när Charlotte Svensson från Mobila kocken fixar vegansk wok.
FESTIVALMA­T. 100 kilo mat väntas gå åt när Charlotte Svensson från Mobila kocken fixar vegansk wok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden