Hallandsposten

Ändrade valdistrik­t i Halmstad

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se HALMSTAD

Inför årets val har några av Halmstads valdistrik­t ändrats. Det innebär att en del väljare kommer att få rösta på en annan plats än tidigare.

Valdistrik­ten ses över inför varje ordinarie val till riksdagen och kommunerna tar därefter fram förslag på en indelning som länsstyrel­sen sedan fattar beslut om. I Halmstad resulterad­e den senaste översynen bland annat i att de tidigare 56 valdistrik­ten minskades till sammanlagt 54 stycken.

ENLIGT VALLAGEN SKA ett valdistrik­t i normalfall­et omfatta mellan 1 000 och 2 000 röstberätt­igade. Därför slogs Eldsberga och Tönnersjö samman till valdistrik­tet ”Eldsberga-tönnersjö” samtidigt som Kvibille och Slättåkra slogs ihop till ”Kvibille-slättåkra”.

Vilken vallokal man ska rösta i på valdagen står på röstkortet.

Och eftersom varje distrikt bara har en vallokal vardera kommer en del av väljarna som bor i de numera sammanslag­na distrikten att få rösta på en annan plats i år.

För de som bor i valdistrik­tet Kvibille-slättåkra är det Kvibillesk­olan som gäller på söndag och boende i distriktet Eldsberga-tönnersjö hänvisas till Eldsbergah­allen.

Andra förändring­ar är att ett område inom distriktet Oskarström västra förs över till Oskarström östra samt att ett område inom distriktet Sennan-skavböke förs över till Vallås östra. Dessutom har namnen på tolv av valdistrik­ten ändrats.

VILKEN VALLOKAL MAN ska rösta i på valdagen står på röstkortet. Det går också att ta reda på genom att besöka valmyndigh­etens hemsida .

I år kommer det även för första gången att vara möjligt att förtidsrös­ta på valdagen i Halmstad. Då är det förtidsrös­tningsloka­len på Alla hjärtans hus som håller öppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden