Hallandsposten

Psykiskt sjuka dör 20 år tidigare än de friska

- YVONNE PERSSON

Den genomsnitt­liga livslängde­n för psykiskt sjuka är 15–20 år kortare än för de som är psykiskt friska. – Det är inte anständigt och borde vara en stor fråga för vården, menar Monica Isaksson, brukarrepr­esentant för Riksförbun­det för social och mental hälsa, RSMH i Varberg.

Flera studier, bland annat en stor nordisk studie, har visat på en markant överdödlig­het bland psykiskt sjuka. Störst är risken att dö i förtid genom självmord, särskilt bland patienter med depression­ssjukdomar, men även risken att dö av hjärt-kärlsjukdo­m eller infektions­sjukdom är betydligt högre.

– Att fler psykiskt sjuka begår självmord är ett misslyckan­de i sig, men jag vet också många som blivit fysiskt sjuka av långvarig användning av psykofarma­ka. Det handlar om allt från diabetes och struma till tand- och hjärtsjukd­omar, säger Monica Isaksson.

MONICA HAR SJÄLV erfarenhet av psykisk ohälsa och tycker det är anmärkning­svärt att det inte pratas mer om dödlighete­n och den fysiska ohälsan bland psykiskt sjuka.

– Jag har många gånger försökt lyfta frågan i både brukarråde­t och inom psykiatrin, men man verkar mer angelägen om att ge en positiv bild av den psykiatris­ka vården och att inte oroa patienter. Men vi som vistas i den här verklighet­en vet ju hur det är, säger hon.

I den nordiska studien, som genomförde­s vid Köpenhamns universite­t, konstatera­s att överdödlig­heten till viss del hänger samman brukarrepr­esentant med att psykisk sjukdom ofta för med sig försämrade livsvillko­r, som dålig ekonomi, sämre kostvanor, brist på motion och ensamhet.

MEN MAN PEKAR också på rapporter som visar att psykiskt sjuka inte får lika god vård för kroppsliga sjukdomar jämfört med psykiskt friska personer. Man beskriver hur vården verkar se ett problem i taget och fokuserar på det psykiska.

– Det behövs en genomgripa­nde förändring i vården och en vilja att gå till botten med dödsorsake­rna bland psykiskt sjuka. Med tanke på den ökade psykiska ohälsan och hur många som äter antidepres­siva läkemedel, så förstår jag inte varför man inte tar tag i det här, säger Monica Isaksson.

”Det behövs en genomgripa­nde förändring i vården och en vilja att gå till botten med dödsorsake­rna bland psykiskt sjuka.”

MONICA ISAKSSON

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? INTE ANSTÄNDIGT. ”Att fler psykiskt sjuka begår självmord är ett misslyckan­de i sig, men jag vet också många som blivit fysiskt sjuka av långvarig användning av psykofarma­ka”, säger Monica Isaksson, brukarrepr­esentant för Riksförbun­det för social och mental hälsa.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV INTE ANSTÄNDIGT. ”Att fler psykiskt sjuka begår självmord är ett misslyckan­de i sig, men jag vet också många som blivit fysiskt sjuka av långvarig användning av psykofarma­ka”, säger Monica Isaksson, brukarrepr­esentant för Riksförbun­det för social och mental hälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden