Hallandsposten

Tog sitt liv

- YVONNE PERSSON yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Peter från att vården skulle göra en lex Maria-anmälan till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO. Fram till den 31 augusti 2017 var vårdgivare också skyldiga att anmäla självmord som begåtts inom fyra veckor efter en vårdkontak­t, men inget hände.

I MAJ 2017 lämnade Peter in en egen anmälan till IVO, vilket ledde till att både psykiatrin och vårdcentra­len gjorde en lex Maria-anmälan. Efter att ha granskat ärendet konstatera­de IVO att utredninge­n av Örjans psykiska hälsa brustit hos både vårdcentra­len och psykakuten. Myndighete­n kritiserad­e också bristen på samordning mellan psykiatrin och närsjukvår­den och att det inte förts någon dialog med de anhöriga.

– Jag reagerade också på att ingen försökte prata med oss anhöriga på tu man hand. Det var inte lätt att prata öppet om hur illa det var, när pappa satt bredvid. IVO:S beslut kändes som en bekräftels­e på att vår känsla var rätt, och att något måste göras. I pappas fall är det för sent, men det ska inte behöva hända igen, säger Peter.

Han beskriver att saknaden efter pappan fortfarand­e är stor och att det känns cyniskt att hans livförsäkr­ing inte betalades ut, eftersom han begått självmord. Syskonen överväger nu att vända sig till Landstinge­ns ömsesidiga försäkring­sbolag, LÖF, och begära ersättning.

– Inga pengar i världen kan ge oss pappa tillbaka, men vården borde få känna av att den gjort fel.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? omsorg. I juli kom deras beslut, där de kritiserar både psykiatrin och pappans
Bild: LINA SALOMONSSO­N omsorg. I juli kom deras beslut, där de kritiserar både psykiatrin och pappans
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden