Hallandsposten

Partier kan åka ur fullmäktig­e

- ISABEL BARK

Den nya tvåprocent­spärren gör att flera småpartier i Hylte riskerar att åka ur kommunfull­mäktige. Efter valet ökar dessutom antalet mandat från 39 till 41 stycken.

I oktober 2017 beslutade kommunfull­mäktige att antalet folkvalda politiker som ska represente­ra befolkning­en ska utökas från 39 till 41 stycken. Motivering­en var att Hyltes befolkning har vuxit och det ska märkas även i fullmäktig­e. Hylte har nu 8 086 röstberätt­igade.

– Den lägre gränsen för kommuner som har fler röstberätt­igade än 8 000 är att fullmäktig­e ska ha 31 ledamöter, men så vitt jag vet finns det ingen övre gräns, säger Björn Kullander, ansvarig för demokratif­rågor på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Lokala politiker har tidigare spekulerat att de två extra mandaten kan komma att gynna de två största partierna: S och C.

– Det är inte säkert. Det kan slå olika beroende på valresulta­t. Fördelning­en kommer att vara helt proportion­ell, menar Kullander.

Nytt för kommunvale­t 2018 är att en spärr införs för att kunna få mandat i kommunfull­mäktige. För Hylte, som bara består av en valkrets, är den två procent. Därmed ligger SPI, V och MP i riskzonen. Alla tre hamnade på strax över två procent vid valet 2014 och de ingår också i samarbetet Framtid Hylte med S och L.

– Om mindre partier får färre än två procent av rösterna får de inte några platser i kommunfull­mäktige och då är det ingen mening för större partier att bilda allians med dem, förklarar Björn Kullander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden