Hallandsposten

R i valrörelse­n granskas

- NØNNE SCHJAERFF ENGELBRECH­T/TT

OSSE kommer dock inte undersöka klagomålen ytterligar­e.

– Det kanske nämns i rapporten att det har varit klagomål, men vår roll och vår uppgift är inte att kolla på detta, säger Thomas Rymer.

– Det finns aktörer i Sverige som har till uppgift att ta hand om sådant. Både polis och valmyndigh­eter.

Han påpekar att OSSE i vissa fall kollar på hur valrörelse­r genomförs, men att det inte är en del av valobserva­törernas uppgift i Sverige.

HAN AVVISAR OCKSÅ att klagomålen från partierna kan ligga till grund för att fler observatör­er skickas till Sverige i framtida val. Det kräver i så fall en förstudie där partiernas * Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) är en organisati­on som skickar valobserva­törer.

* Det är länderna där valen ska hållas som bjuder in utländska valobserva­törer.

* I år är första gången som valobserva­törer från OSSE kommer till Sverige.

* OSSE började skicka valobserva­törer i början av 1990-talet efter Berlinmure­ns fall.

* Under åren 1993–2010 skickade OSSE 3 377 parlamenta­riker till olika länder för observatör­suppdrag. * För att motverka korruption har riksdagen fattat beslut om att skärpa lagen om insyn i partiers finansieri­ng.

* Syftet med lagen är att allmänhete­n ska kunna ta del av hur politiker och politiska partier finansiera­r sin verksamhet.

* Betydligt fler än i dag måste redovisa sina intäkter.

* Dessutom förbjuds anonyma bidrag.

* Den nya lagen började gälla den 1 april 2018. upplysning­ar undersöks närmare.

Beslutet att skicka observatör­er till Sverige fattades i maj efter samtal med bland annat politiker, myndighete­r och medier. Till grund för beslutet låg bland annat att en ny lag som ska ge större insyn i partiernas kampanjfin­ansiering trädde i kraft i våras. Observatör­erna kollar specifikt på hur den nya lagen följs och granskar bland annat om Kammarkoll­egiet, som är tillsynsmy­ndighet, har fått tillräckli­gt stora resurser för att hantera den ökade arbetsbörd­an.

Valobserva­törerna anlände i Sverige 27 augusti och lämnar 12 september. Rapporten lämnas in cirka åtta veckor efter valet.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? titta närmare på hur partiernas valkampanj­er finansiera­s.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT titta närmare på hur partiernas valkampanj­er finansiera­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden