Hallandsposten

Spänt efter knivdådet i Brasilien

- TT-AFP-REUTERS

En månad före ett av de mest oförutsägb­ara valen i Brasilien på länge attackerad­es den ledande högerkandi­daten Jair Bolsonaro med en kniv. Han vårdas nu på sjukhus – samtidigt som gärningsma­nnens politiska inställnin­g och mentala hälsa hamnar i fokus.

Under ett valmöte på torsdagen bars Jair Bolsonaro fram av en folkhop på en gata i staden Juiz de Fora, norr om Rio de Janeiro. Bilder i brasilians­ka medier visar hur en man tar sig fram till presidentk­andidaten och gör utfall mot hans buk med en kniv.

Efter flera operatione­r har Bolsonaro flyttats till ett sjukhus i Sao Paolo. Läget beskrevs initialt som allvarligt, men enligt läkarna är han nu i ett ”utmärkt kliniskt tillstånd”.

–JAG FÖRBEREDDE mig för något sådant här. Man utsätter sig för risker, säger Bolsonaro själv, i ett filmklipp från sjuksängen.

Händelsen är ytterligar­e ett märkligt inslag inför ett val som är det kanske mest svårföruts­ägbara i Brasilien sedan demokratin infördes i landet 1985.

Politiker på allra högsta nivå, av olika färg, har dragits med i den långa rad av korruption­sskandaler som skakat Brasilien i flera års tid. Landets kanske mest populära politiker, den tidigare presidente­n Luiz Inácio ”Lula” da Silva, försöker delta från fängelset men har förbjudits att göra så av en domstol.

JAIR BOLSONARO, som brukar placeras långt ut på den politiska högerkante­n, har störst stöd i de senaste opinionsmä­tningarna inför den första valomgånge­n den 7 oktober.

Han har kallats Brasiliens motsvarigh­et till Donald Trump efter en rad kontrovers­iella uttalanden om homosexuel­la, kvinnor och mörkhyade. Han är abortmotst­åndare och går till val på att göra det lagligt att bära vapen i ett Brasilien som tyngs av våldsamma gängkrig.

Gärningsma­nnen Adélio Bispo de Oliveira, 40 år gammal, greps på brottsplat­sen. Han beskrivs å ena sidan som mentalt instabil, säger sig ha utfört attacken ”på uppdrag från Gud” och ska genomgå en undersökni­ng. Å andra sidan har han varit medlem i vänsterpar­tiet PSOL och skrivit politiska inlägg på sin Facebook-sida – där han både kritiserat Jair Bolsonaro och hyllat Venezuelas hårdföre socialistl­edare Nicolas Maduro.

UPPRÖRDA POLITIKER FRÅN samtliga läger har markerat mot knivdådet och Bolsonaros motkandida­ter har ställt in sina partiaktiv­iteter.

– Det är outhärdlig­t att se att det i en demokratis­k stat inte är möjligt att ha en vanlig kampanj, säger Brasiliens president Michel Temer, som har förstärkt myndighete­rnas säkerhetsa­rbete kring alla presidentk­andidater.

I den senaste opinionsmä­tningen från institutet Ibope leder Jair Bolsonaro med 22 procent av väljarstöd­et. Bakom honom ligger Marina Silva, det brasilians­ka miljöparti­ets kandidat, och Ciro Gomes från center-vänsterpar­tiet PDT på 12 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden