Hallandsposten

Inget genombrott i Kosovosamt­al

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU får hoppas vidare på ett genombrott i relationer­na mellan Serbien och Kosovo. Fredagens presidents­amtal i Bryssel slutade i pessimism och nya hårda ord.

Det är dags för en lösning på den långvariga konflikten, hoppades EU:S utrikesche­f Federica Mogherini inför mötet med Serbiens Aleksandar Vucic och Kosovos Hashim Thaci.

Filmklippe­n från förmiddage­ns ankomster visade dock framför allt en rejält allvarlig Vucic i samtal med Mogherini. Och enligt den serbiska regeringen­s särskilde Kosovo-chef, Marko Djuric, ska presidente­n därefter ha vägrat att tala direkt med kollegan från Kosovo.

– På grund av alla bedrägerie­r, hot och lögner från kosovoalba­nerna, förklarade Djuric för den serbiska nyhetsbyrå­n Tanjug, enligt österrikis­ka APA.

I ett uttalande från Mogherini konstatera­des efteråt att ”svårighete­r återstår”.

”Jag höll flera samtalsomg­ångar med båda om alla frågor på bordet. Jag litar på deras engagemang i att fortsätta processen och nå en juridiskt bindande uppgörelse om normaliser­ing av sina relationer inom de kommande månaderna”, skrev utrikesche­fen.

”Jag kommer att i Bryssel hålla nästa omgång av högnivådia­logen inför ministerve­ckan i FN:S generalför­samling i hopp om att få de två sidorna att tillsamman­s avancera kring innehållet i uppgörelse­n”, berättade Mogherini.

Enligt Marko Djuric är det samtidigt oklart om president Vucic kommer att åka till de serbdomine­rade delarna av norra Kosovo på söndag som planerat.

– Presidente­n kommer inte att uttala sig till folket förrän i kväll och har ännu inte bestämt sig om han tänker ställa in sin resa till Kosovo, sade Djuric enligt serbiska nyhetssajt­en B92.

Samtalen inom den Eu-ledda ”dialogen” i Bryssel var de första sedan Thaci och Vucic för två veckor sedan öppet talade om gränsändri­ngar och markbyte som en tänkbar lösning. Oron och skepsisen till det är dock stor bland många andra ledare och experter.

– Jag har alltid tyckt att det är en dålig lösning och det tycker jag fortfarand­e, säger exempelvis 82-årige österrikis­ke fredsförha­ndlarveter­anen Albert Rohan till APA.

 ?? Bild: OLIVIER HOSLET ?? PROBLEMLÖS­ARE. EU:S utrikesche­f Federica Mogherini hoppas på en lösning i konflikten om Kosovo.
Bild: OLIVIER HOSLET PROBLEMLÖS­ARE. EU:S utrikesche­f Federica Mogherini hoppas på en lösning i konflikten om Kosovo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden