Hallandsposten

Gar toppmöte

- MOA KÄRNSTRAND/TT

samtidigt som Putin landade i Teheran kom uppgifter om att minst två människor dödats i en rysk flygräd i Idlib.

TURKIETS ERDOGAN HOPPAS på att mötet i Teheran ska sluta i ett beslut om eldupphör i Idlib. Men det tycks inte få något gehör hos Rysslands Putin, som menar att extremistg­rupper inte skulle omfattas av några fredssamta­l.

– Syriens legitima regering har rättighete­r och måste så småningom ta kontroll över hela sitt territoriu­m, sade Putin till Erdogan och Rohani på mötet.

Turkiets motvilja till en offensiv ger regeringen i Ankara incitament att tala med de andra parterna för att se om invasionen går att göra på ett sätt som minskar antalet flyktingar, enligt Syrienkänn­aren Aron Lund.

– Till exempel att rebellerna får behålla vissa områden dit människor kan fly. Det kan vara så att Ryssland och al-assad tills vidare nöjer sig med att ta över de viktigaste områdena i Idlib så att alassad kan sitta säkert, säger Lund som är knuten till Utrikespol­itiska institutet.

Lund betonar behovet av att tänka ”utanför boxen” för att kunna nå en överenskom­melse. I Teheran ska också framtiden för Syrien i ett större perspektiv diskuteras. Lund tror att det är möjligt att Syrien efter kriget kommer att förbli ett land som i praktiken är delat.

–DET FINNS områden som Turkiet har ännu tajtare kontroll över än Idlib och det är inte säkert att de alls planerar att lämna tillbaka dem. * Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslösh­et, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statens förtryck under president Bashar al-assads styre.

* I mars 2011 inleddes demonstrat­ioner för demokrati i Daraa. Regeringen­s användning av dödligt våld som svar på protestern­a utlöste rikstäckan­de demonstrat­ioner som krävde al-assads avgång.

* I takt med att orolighete­rna spred sig intensifie­rades tillslagen mot oliktänkan­de. Opposition­sanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut regeringss­tyrkor från lokala områden. Bashar al-assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

* Våldet upptrappad­es och förvandlad­es till ett inbördeskr­ig när hundratals rebellbrig­ader bildades för att kämpa mot regeringss­tyrkorna om kontrollen av landet. Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter.

* Försöken att mäkla fred i Syrien löper längs två parallella spår. Mötet i Teheran ingår i det som kallas Astanaproc­essen, som påbörjades formellt i Kazakstans huvudstad Astana 2015.

* Det andra är den Fn-ledda fredsproce­ssen där ett antal samtal hållits i schweizisk­a Genève mellan företrädar­e för Syriens regering och opposition.

 ?? Bild: PRESIDENTI­AL PRESS SERVICE /AP/TT ?? president Recep Tayyip Erdogan i Teheran.
Bild: PRESIDENTI­AL PRESS SERVICE /AP/TT president Recep Tayyip Erdogan i Teheran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden