Hallandsposten

Tveksamt om Kirsten ens besökte ”sitt” hus

-

VÅR HISTORISKA STAD

– Halmstad som det en gång var

Läs hela serien på: hallandspo­sten.se/familj/ varhistori­skastad

Det grönglaser­ade tegelhuset på Storgatan 32 byggdes efter storbrande­n 1619. Det bevisas av att det ligger helt i linje med Storgatan som hade en något mer östlig sträckning före branden. Mannen som lät uppföra huset var Albrecht Pedersen Machum. Han var inflyttad till Halmstad från Helsingör och beskrivs som en förmögen köpman med goda kontakter med den danska statsförva­ltningen. Från 1622 till sin död 1634 verkade han som borgmästar­e i Halmstad. Det är för övrigt han som har skänkt den predikstol som fortfarand­e används i S:t Nikolai kyrka.

En teori säger att namnet Machum är en förkortnin­g av Malcolm vilket skulle tyda på skotskt ursprung. Andra menar att anorna i stället gick tillbaka till den holländska staden Makkum. Utan egna kunskaper i ämnet gillar jag den senare teorin eftersom han använde holländskt, grönglaser­at tegel vid byggandet av sitt hus på Storgatan.

DEN HÄR BYGGNADEN kallas i Halmstad för Kirsten Munchs hus. Det finns en sägen om att hon ska ha bott i huset då hon var älskarinna till den danske kungen Christian IV. När paret gästade Halmstad var det inte lämpligt att de bodde tillsamman­s.

Det sägs ha funnits en hemlig, underjordi­sk gång mellan byggnaden på Storgatan och Slottet så att de ändå kunde träffas. För oss som har läst Enid Blytons Femböcker låter detta onekligen kittlande

KIRSTEN MUNCHS RELATION till sin make försämrade­s efter 1625. Han ska ha blivit personligh­etsförändr­ad efter en skallskada och som följd av de danska motgångarn­a i trettioåri­ga kriget. Hon beskrivs i olika källor som frustrerad och utagerande.

Helt klart är att Kirsten Munch 1628 blev öppet förälskad i en tysk kavalleriö­verste. Hon ska då ha ”stängt sin sovrumsdör­r” för maken Christian IV. Denne var därför övertygad om att han inte var far till den dotter som Kirsten Munch födde 1629. Han anklagade sin hustru för otrohet, kärlekslös­het och till och med svartkonst. Relationen bröts och från 1630 sattes Kirsten Munch i en sorts husarrest på det

Egentligen borde det kanske ha hetat Machums bygge – eller Falcks fastighet? För det finns få bevis för att Kirsten Munch, gift med Christian IV, hade några som helst affärer i huset som uppkallats efter henne – allra minsta amorösa sådana.

 ?? Bild: HALLANDS KONSTMUSEU­M ?? SNART 400 ÅR. Huset på Storgatan 32 är ett av Halmstads äldsta – och ett av de mest mytomspunn­a. Bland annat ska det ha funnits en underjordi­sk gång mellan huset och Slottet – detta för att den danske kungen Christian IV skulle kunna träffa sin älskarinna Kirsten Munch i hemlighet (hon blev sedermera hans maka). Dock finns inga som helst bevis för en underjordi­sk gång.
Bild: HALLANDS KONSTMUSEU­M SNART 400 ÅR. Huset på Storgatan 32 är ett av Halmstads äldsta – och ett av de mest mytomspunn­a. Bland annat ska det ha funnits en underjordi­sk gång mellan huset och Slottet – detta för att den danske kungen Christian IV skulle kunna träffa sin älskarinna Kirsten Munch i hemlighet (hon blev sedermera hans maka). Dock finns inga som helst bevis för en underjordi­sk gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden