Hallandsposten

Var fanns egentligen morgondage­ns stjärnor den här dagen?

- JAN-OWE WIKSTRÖM 010 471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

Den gyllene Prag-sommaren 2015. Kommer ni ihåg den? Det var då som Sverige, efter kvalavstam­p på Örjans vall i Halmstad, skrällde och överraskad­e alla genom att finalbeseg­ra Portugal och ta hem hela U21-em-slutspelet i fotboll.

Av det gänget fanns fem spelare, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinss­on, Oscar Hiljemark, Johan Guidetti och Isaac Kiese Thelin sedan med i Janne Anderssons stolta landslag som tog sig Vm-kvartsfina­l i Ryssland i somras. Ja, sex till och med om man räknar Emil Krafth som var uttagen 2015, men då skadade sig. Så när de tilltänkta kronprinsa­rna i U21-landslaget spelade Emkval mot Ungern bara några mil norrut, på Falcon Alkoholfri arena i Falkenberg, åkte jag förstås dit för att se morgondage­ns stjärnor.

1–0 mot Ungern, sex segrar, två oavgjorda och ingen förlust.

SVERIGE MÅ VARA på god väg mot U21-em-slutspelet i Italien och San Marino nästa sommar efter att, som sämst, säkrat en avgörande match mot Belgien den 16 oktober på Guldfågeln arena i Kalmar.

Men några fem tilltänkta spelare som så småningom ska bära Janne Anderssons A-landslag hittade jag inte. Inte fyra, tre eller två heller för den delen, vilket av den bleka matchen mot Österrike (0–2) att döma i torsdags hade behövts.

Men okej. Låt oss ge dessa unga killar några år till. För självklart finns potentiale­n där hos spelare som Linus Wahlqvist, Mattias Svanberg, Erdal Rakip och Joel Asoro. Och varför inte – hemmasonen Gustaf Nilsson, numera i Vejle, som assisterad­e till segermålet.

”Några fem tilltänkta spelare som så småningom ska bära Janne Anderssons A-landslag hittade jag inte. Inte fyra, tre eller två heller för den delen.”

Men då är förutsättn­ingen att de får speltid. – När de unga spelarna sticker iväg utomlands vill vi naturligtv­is att de ska få speltid för att fortsätta utvecklas och inte bara sitta på bänken, påpekade förbundska­pten Roland ”Rolle” Nilsson.

På avbytarbän­ken satt ett levande (skräck)exempel, Alexander Isak. 2016 blev han hela Fotbollssv­eriges kelgris när han debutsäson­gen gjorde tio mål för AIK. Det spädde han på när han den 12 januari 2017 med sitt 1–0-mål mot Slovakien blev den yngste målskytten i A-landslaget genom tiderna med sina 17 år och114 dagar.

Storklubba­rna fick upp ögonen. Borussia Dortmund betalade, sas det, 85 miljoner och satte Isak på bänken. Och där har han suttit så länge att han nu inte ens tar en plats i U21-landslaget­s startelva.

– Speltid är förstås en aspekt att väga in, medgav Rolle och avsåg att han valde AIK:S Oscar Linnér (som inte kändes trygg) före den Watford-flyktade Pontus Dahlberg i målet.

DÅ HADE SVERIGE i hällregnet kommit undan med blotta förskräcke­lsen och efter dubbla räddningar på mållinjen och en ungersk stolpträff vunnit tack vare Mattias Svanbergs drömmål.

– Vi visste att det skulle bli en tuff match eftersom det var Ungerns sista chans att haka på toppen. Nu fick jobba över väldigt stora ytor och blev långa innan vi hittade balansen. Men då blev vi passiva i stället när passningsk­valitén inte var vad den varit – delvis på grund regnet, analyserad­e Nilsson.

– Men för ett år sedan stod vi på ruta 1 här i Falkenberg när vi träffades för första gången. Nu har vi chans att nå slutspel igen så visst är jag stolt över killarna.

Och två blivande storstjärn­or kunde vi trots allt skönja i blötan på Falcon Alkoholfri arena; Donat Zsoter med projektile­r till hörnor och Kevin Varga. Från – Ungern.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden