Hallandsposten

Sju frågor till Yngve Kihlberg (C)

-

* – Att Halmstad har stärkt positionen som breddidrot­tsstad. Att vi för några år sedan blev utsedd till årets breddidrot­tskommun ska vi vara oerhört stolta över.

– Sedan att vi har fått igenom en ny form att fördela föreningsb­idragen som inte måste följa strikta scheman utan även kan gälla tillfällig­a aktivitete­r och spontanidr­ott – sådant som vi tidigare har missat.

* Om jag säger bowlinghal­len, eller snarare avsaknaden av en sådan? – Det är tragiskt. Det handlar förstås inte enbart om elitlagen utan att bowlingen är viktig för folkhälsan och mångas vardag. Därför måste kommunen driva på byggandet medan den däremot ska drivas av någon privat aktör. Annars är risken stor att bowlingen dör ut.

* Anser du att Halmstads kommun stöttar elitidrott­en tillräckli­gt eller är det rentav för mycket? – Jag tycker att den ligger på en rimlig nivå. Vi ska framför allt lägga krutet på ungdomssid­an, även om elitlagen också är oerhört viktiga. De måste bära sina egna kostnader, samtidigt som vi naturligtv­is ska ge klubbarna bästa möjliga förutsättn­ingar.

* När får Örjans vall hybridgräs? – Jag tycker det är spännande – inte minst med tanke på att Örjans vall i dag har alldeles för dålig nyttjandeg­rad. Men där måste vi dels se över miljöaspek­ten med tanke på mikroplast­erna, dels kostnadern­a för att anlägga hybridgräs­et och skötseln av det.

* Kommunen har stöttat både HBK och Drott ekonomiskt. Om en ny förening skulle hamna i samma situation – hur ställer ni er då? – Man kan nog inte säga generellt att alla andra ska få det utan det får man se från fall till det. Men grundprinc­ipen måste vara att klubbarna ska klara sin ekonomi, samtidigt som de är viktiga. Så det är en balansgång, det där.

* Vilka frågor och projekt vill Centerpart­iet lyfta inför den kommande mandatperi­oden när det gäller idrott och fritid? – Det är viktigt att utveckla idrotten i problemomr­åden och fånga upp ungdomarna där som knappt idrottar i dag.

– Jag såg att Liberalern­a ville ha en ridanläggn­ing på Öster – det var den frågan som vi hade inför förra valet så det är ju positivt med tanke på att stödet oftast går till pojkdomine­rade sporter.

– Vi vill också utveckla Galgberget till ett motionscen­trum och med ännu fler motionsspå­r och dessutom med omklädning­smöjlighet­er.

* Idrotts- och fritidsfrå­gorna får, av förklarlig­a skäl, ofta stå tillbaka för barnomsorg, äldreomsor­g, sjukvård och integratio­n. Men samtidigt är ju idrotten allt det där så kan du känna att den är underskatt­ad? – Det känns så sett till dess betydelse där varje satsad krona kan sparas in genom att hålla borta ungdomarna från brottsligh­et och andra problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden