Hallandsposten

”Gör Galgberget till mo

IDROTT: IDROTTEN INGEN BISYSSLA FÖR YNGVE KIHLBERG (C)

-

I VALET OCH KVALET

Del 9 i Hp-sportens valserie om idrotten och fritiden i Halmstad

– Jag har alltid gillat att vara ute i naturen och var också scout när jag var yngre. Men att springa på en löparbana är inget för mig – det är här man ska vara, påpekar Yngve och ser sig om.

Vi sitter på ängen på Galgberget där Vårruset startar varje år.

Det är inte av en utan två anledninga­r. Dels som orienterar­e i Halmstad OK där han under några år också var ordförande.

Men framför allt för att han, som företrädar­e för Centerpart­iet, har stora planer för Galgberget.

– Jag tycker att man ska göra Galgberget till ett motionscen­trum som Skatås i Göteborg.

– Då menar jag inte enbart att man kan göra ännu fler motionsspå­r och utegym utan även bygga en motionscen­tral.

– FÖR NÄR gamla Sporthalle­n revs försvann också omklädning­smöjlighet­erna för många. I en sådan byggnad skulle man sedan också kunna ha klubblokal­er för sådana idrotter som saknar en naturlig arena, cykel, triathlon, korpen och – orienterin­gen förstås.

Och Yngves visioner sträcker sig längre än så.

– Jag ser i förlängnin­gen ett bilfritt Galgberget eftersom det är en fantastisk grön lunga så nära centrum.

HAN HAR RÖTTERNA i Hagfors. Men 1996 flyttade den 53-årige värmlännin­gen som utbildad agronom till Halmstad för att börja arbeta på Estrella i Kistinge.

I dag är han egenföreta­gare som driver affärsförm­edling av potatis och inte minst – levererar tolv ton honung via sin egen firma som även utför pollenerin­gstjänster till lantbrukar­e.

– Från början var det bara en hobby, där jag läste en kurs i egenskap av växtodlare. Men efterhand blev jag mer och mer intressera­d och efter yrkesutbil­dning på området 2011 driver jag numera företag som hyr lokaler i Getinge. För hemma skulle bina knappast få plats, skrattar han.

Han sköter 260 samhällen mellan Halmstad och Heberg. Bisamhälle­n. Men för Yngve Kihlberg (C) är idrotten efter alla år ändå ingen bisyssla, den är viktigare än så.

SJÄLV BOR YNGVE på Kärleken tillsamman­s med sin fru Lotta som tillsamman­s har tre vuxna barn, Malin, Emma och Emma. – Fyrtal i damer... inflikar han. Det var också dessa som fick honom att återuppta orienterin­gen

Då hade han i unga år först simmat men sedan fastnat för orienterin­gen där IK Viking blev hans förening.

Men i samband med flytten till Uppsala och agronomutb­ildningen lade han skor och skärm på hyllan. Tills flytten till Halmstad. – Det var min äldsta dotter, Malin som då var tio år, som gick med en nybörjarsa­tsning i Halmstad

 ??  ?? STÄMPLAR RÄTT. Yngve Kihlberg (C) i den miljö han trivs allra bäst – i naturen. Men numera har han också fått smak på politiken som partiets andranamn i
STÄMPLAR RÄTT. Yngve Kihlberg (C) i den miljö han trivs allra bäst – i naturen. Men numera har han också fått smak på politiken som partiets andranamn i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden