Hallandsposten

Hastiga svängninga­r skapar oro inom LSS

-

LSS. Frågan om LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade – har hamnat på tapeten inför valet. Men under fyra år med Socialdemo­kraterna har en enorm oro spridits när det gäller LSS och assistanse­rsättninge­n.

DET FINNS PERSONER som får sin assistans neddragen eller helt blir av med sin assistanse­rsättning. Nyligen rapportera­de SVT om att funktionsh­indrade barn tvingas flytta till barnboende­n. Det eftersom barnen har förlorat rätten till assistans och deras föräldrar inte orkar med den dygnet-runthjälp som ofta krävs. Det är en utveckling som inte är värdig i Sverige.

Jag skulle kunna låna Socialdemo­kraternas egen slogan från valet 2014 ”Något håller på att gå sönder i Sverige” – för på detta område är det en rättighets­lagstiftni­ng som håller på att gå sönder, för att inte tala om den som behöver stöd eller den anhörige. Det är regeringen som bär ansvaret för sin förda politik.

LAGEN OM STÖD och service till vissa funktionsh­indrade (LSS) har inneburit ökad valfrihet, större inflytande och bättre livskvalit­et för många personer med svåra funktionsn­edsättning­ar. Ytterst handlar LSS och assistanse­rsättninge­n om att tillförsäk­ra personer med omfattande och varaktiga stödbehov insatser som de behöver för sitt dagliga liv.

Det kommer vi moderater att fortsätta stå upp för. Men med Socialdemo­kraterna har LSS och assistanse­rsättninge­n monterats ned för den som behöver.

Jenny Petersson (M)

riksdagsle­damot Hallands län

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden