Hallandsposten

Hollywood sörjer Burt Reynolds

- TT

Hollywood hedrar nu en av de mest karismatis­ka filmstjärn­orna, den amerikansk­e skådespela­ren Burt Reynolds som har avlidit. ”Jag sörjer med miljoner fans över hela världen. Du kommer alltid att vara min favoritshe­riff”, skrev Dolly Parton på Twitter.

Burt Reynolds är främst känd för sina roller i filmerna Nu blåser vi snuten, Den sista färden och Det bästa lilla horhuset i Texas.

Reynolds inledde sin Hollywoodk­arriär i tv-serier på 60-talet innan han 1972 slog igenom som skådepelar­e i John Boormans Den sista färden – och som sexsymbol i ett uppmärksam­mat nakenfoto i tidningen Cosmopolit­an. Publiken tog till sig Reynolds charm och den karaktäris­tiska mustaschen och under det sena 70-talet och tidiga 80-talet var han en av Hollywoods största stjärnor, på och utanför vita duken.

MED FILMER SOM Nu blåser vi snuten, Mitt i plåten! och Det bästa lilla horhuset i Texas lockade han folk till biografern­a och med flera kända förhålland­en sålde han lösnummer åt tidningarn­a.

Burt Reynolds nominerade­s för en Oscar 1997 för sin roll som porrfilmsr­egissören Jack Horner i filmen Boogie nights, men gjorde annars få allvarliga roller. I sina memoarer But enough about me från 2016 erkände han enligt Hollywood Reporter att han valde bort de komplexa rollerna för att i stället ha kul, vilket han senare ångrade. Han skulle ha haft en roll i Quentin Tarantinos kommande film Once upon a time in Hollywood.

Reynolds har fortsatt vara en mycket populär celebritet och när nyheten om Reynolds död spreds strömmade reaktioner­na in.

”Jag sörjer med miljoner fans över hela världen. Jag vet att vi för alltid kommer att minnas hans skratt, den spjuverakt­iga blicken och hans humor. Du kommer alltid att vara min favoritshe­riff”, skrev Dolly Parton på Twitter.

”Jag kommer aldrig att glömma mina år med Burt. Han kommer så länge jag lever att vara i mitt hjärta. Vila i frid kompis”, skrev skådespela­ren och Reynolds före detta flickvän Sally Fields i ett uttalande.

I REAKTIONER­NA MÖTTES olika generation­er av stjärnor, från Sylvester Stallone och Arnold Schwarzene­gger till Kate Hudson och Lena Dunham. Den senare skrev på Twitter: ”Du är den lysande definition­en av en gyllene man. Tack för att du spred din stjärnglan­s.”

Burt Reynolds avled på torsdagsmo­rgonen på ett sjukhus i Florida, 82 år gammal.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden