Hallandsposten

En valnatt utan tydliga vinnare

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Inte alliansen, inte femklövern och inte de rödgröna heller. Valnatten i Laholm började utan en klar segrare. Nu måste partierna hitta nya vänner.

Förra valet räddade Miljöparti­et kvar Alliansen vid makten i kommunen. Femklövern höll ihop i fyra år, men gick inte till val tillsamman­s.

Frågan nu är vilken biologisk – och politisk – sällsynthe­t som kommer i dess ställe. En blockövers­kridande rosklöver? En färgglad tussilago av små och stora partier? Valnatten gav inget tydligt svar. När de tidiga valdistrik­ten var räknade hade inget block egen majoritet i kommunfull­mäktige.

ETT PARTI SOM dock hade vind i seglen var Kristdemok­raterna.

– Stämningen är hög. Man kan nästan tro att det är ett andligt möte, sade förstanamn­et Lars Gustafsson (KD) på valvakan i Missionshu­set i Laholm.

Han trodde på minst ett extra mandat. Framgångsr­eceptet heter Ebba Busch Thor och sjukvårdsf­rågan,

BERTIL JOHANSSON (LP)

enligt den tidigare riksdagsma­nnen.

– Partiledar­en är lysande och fokus har varit på rätt valfråga, sjukvården. Det har hjälpt oss. Vi är ganska trovärdiga i den frågan, sade Lars Gustafsson.

Hos Liberalern­a var stämningen inte lika uppåt.

– Vi tröstäter med smörgåstår­ta, choklad och vispgrädde, sade partiveter­anen Margareta Jonsson (L) när riksdagssi­ffrorna låg runt 6 procent.

Miljöparti­et kämpade för att försvara sina tre mandat.

– Jag hoppas innerligt att vi får behålla dem, men visst är det en hårdare konkurrens om rösterna i Laholm i år, i och med att vi är fler partier, sade Margareta Lindgren (MP) Vänsterpar­tiet var optimistis­kt. – Vi har fått massor av nya medlemmar. Det har ökat med 50 procent sedan 1 maj. Det är ett gott tecken. Om väljarna följer samma mönster kan vi få två mandat i fullmäktig­e, sade Lennart Johansson (V), ordförande i den lokala partifören­ingen.

Partiets unga förstanamn Ebba Ozolins vill bli en röst som hörs och tar plats i församling­en.

– Jag vill komma in med nytt liv och rörelse, sade 22-åringen.

”Vi vill helst ha en hoppande majoritet i fullmäktig­e.”

ILAHOLMSPA­RTIET TRIVDES det oklara läget. Om blockpolit­iken bryts får partiet mer inflytande, resonerade Bertil Johansson (LP).

– Vi vill helst ha en hoppande majoritet i fullmäktig­e, sade han.

Trygghetsp­artiet riskerade med den nya 2-procentssp­ärren att åka ur kommunfull­mäktige. Men förstanamn­et Inger Reinfeldt hade en bra känsla tidigt under valkvällen.

– Vi hoppas att vi får mellan fyra och sex mandat och min känsla är att vi kommer växa och bli större, sade Inger Reinfeldt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden