Hallandsposten

Fler björnattac­ker – men ingen ökad fara

- FELICIA NORDLUND/TT

Den senaste tiden har flera personer blivit attackerad­e av björnar i Sverige. Men allmänhete­n behöver inte oroa sig när de rör sig i björntätar­e områden, säger björnexper­ten.

Totalt rör det sig om tre kända fall av jägare i Norrbotten och Härjedalen som under pågående jakt blivit överfallna och skadade de senaste veckorna. – Antalet björnattac­ker varierar från år till år men det känns som att det varit något fler än vanligt. Det beror med största sannolikhe­t på att det pågår både björnoch älgjakt i dessa områden och att det därför är många jägare ute i skogarna samtidigt, säger Benny Gäfvert, björnexper­t på Stiftelsen Rovdjursce­ntret de 5 Stora.

EN ANNAN TÄNKBAR förklaring skulle enligt Benny Gäfvert kunna vara att björnstamm­en har växt sig större de senaste åren. Just nu genomför länsstyrel­sen i flera län en inventerin­g av antalet björnar i Sverige som pekar på att stammen har växt med flera hundra individer.

– Tidigare har man räknat med att det finns runt 2800 björnar i Sverige men det senaste resultatet från inventerin­gen rör det sig om en siffra över 3 000, säger han.

ÄVEN OM DET kommer rapporter om björnattac­ker varje år är det sällsynt att människor dödas av björnar. Att så få jägare stryker med är ett bevis på att björnen agerar i självförsv­ar, säger Gäfvert.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden