Hallandsposten

Framtid Hylte utan majoritet

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Den gamla regeringsa­lliansen i kommunen, Framtid Hylte, har tappat majoritete­n. Men Ronny Löfquist (S) är beredd att bygga en ny allians, säger han.

–Men först vill vi ta det sakta i backarna och invänta onsdagsrös­terna. Vi ska också ha ett styrelsemö­te i partiet och prata igenom resultatet, säger Ronny Löfquist.

Miljöparti­et och SPI ramlar i och med detta valet ut ur Hyltepolit­iken, i varje fall för de närmaste fyra åren.

De har denna mandatperi­od utgjort två femtedelar av alliansen Framtid Hylte – i vart fall i antal partier. Av de fem återstår nu Socialdemo­kraterna, Liberalern­a och vänstern, som innan sluträknin­gen av de sista poströster­na samlar 19 stolar av de 41 som finns i fullmäktig­e.

DET FATTAS ALLTSÅ två stolar för att få en majoritet. En av dem står inte långt borta; Vänsterpar­tiet behöver bara två röster till från de ännu inte räknade post- och utlandsrös­terna för att ta stol nummer 41, vilken för närvarande är reserverad för SD.

– Vi har inom S sagt att vi inte står främmande för ett blockövers­krid andesamarb­ete med de partier vi ännu inte samarbetat med. Och enligt min mening finns det bara tre: M, KV och C, säger Ronny Löfquist vidare.

Han berättar vidare att han efter valnatts resultatet suttit med Valmyndigh­etens webbverkty­g och jämfört röster och mandat fram och tillbaka.

– Hur jag än räknar går det inte att bilda en majoritet i Hylte utan S eller SD.

DET FINNS NÅGRA besvikna röster bland partiernas företrädar­e. Centern behåller sina sju mandat i Hylte, men...

– Trots ett valarbete lyckades vi inte få så många röster som vi hoppades på. Nu får vi landa i det här och lägga upp en strategi för blockövere­nskommelse­r, säger Centerns förstanamn, Anna Roos.

– Vi har tappat folk i partiet och vi har blivit äldre allihop, säger Kommunens väls ordförande

Tommy Edenholm, om partiets halvering från fyra till två mandat i fullmäktig­e.

Han tillägger att partiet skulle tappat ytterligar­e ett mandat om man inte haft Lirim Mazreku, sjätte namn på listan, som gjort ett stort valarbete bland gruppen invandrare i Hyltebruk.

–Jag misstänker att han får så många personvals­röster att han tar min plats i fullmäktig­e, säger Tommy Edenholm.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? RONNY LÖFQUIST. Till vänster, vid söndagskvä­llens valvaka.
Bild: ISABEL BARK RONNY LÖFQUIST. Till vänster, vid söndagskvä­llens valvaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden