Hallandsposten

Partier för missnöjda gick framåt

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

I Hishult röstar nästan var tredje väljare på Centerpart­iet. I Laholm är det rött som gäller. Ju närmare kusten desto blåare blir det.

I tabellen intill kan du se hur dina grannar i valdistrik­tet lade sina röster. Bor du i Hishult, Våxtorp eller Ränneslöv är chanserna stora att de stoppade C i sina kuvert.

I distrikten i Laholm stod det mer sannolikt S på listorna. Och vid kusten fortsatte M att dominera, om än inte alls lika stort som vid tidigare val.

SD FICK TVÅSIFFRIG­A procenttal i hela kommunen, men blev bara störst i ett valdistrik­t: Vallberga-ysby. Där hade också nybildade MED sitt starkaste fäste.

Valspurtar­en KD gick särkilt väl hem i Knäred. Och så vidare.

Är valet över nu? Ja, själva röstandet. Men inte räknandet. Och framför allt inte förhandlin­garna som leder fram till att ta makten i kommunen. DETTA HÄNDER NU:

I morgon räknas utlandsrös­ter och sena poströster i Stadshuset. Totalt mellan 200 och 300 röster. Förra valet hoppade på onsdagen ett mandat från C till MP.

Ungefär tio dagar efter valdagen presentera­r länsstyrel­sen sin rösträknin­g för kommunvale­t i Laholm. Då redovisas också personkrys­sen.

De nyvalda politikern­a sammanträd­er för första gången i kommunfull­mäktige 22 oktober. Då ska de välja en ordförande och två vice ordförande­n, samt utse en valberedni­ng.

Vid mötet 18 december väljer fullmäktig­e ledamöter till kommunstyr­elsen och facknämnde­rna.

Efter årsskiftet tillträder de nya kommunråde­n och ett hundratal förtroende­valda politiker i kommunens nämnder och styrelser.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden