Hallandsposten

Inga dörrar öppna för SD i Halmstad

HALMSTAD: Inget parti vill samarbeta med Sverigedem­okraterna. Men Fabio Ishaq (SD) vill att alliansen visar respekt och förhandlar med hans parti som ökade till tio mandat och fick nästan 14 procent av rösterna.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Femklövern har nu 35 mandat medan Socialdemo­kraterna och Vänstern har 26 tillsamman­s. Eftersom SPI åkte ut på grund av tvåprocent­sspärren saknas det förutsättn­ingar för en säker borgerlig majoritet.

SD:S tio mandat skulle därmed kunna ge majoritet för en S-budget vilket ger ett mycket besvärligt läge för en eventuell alliansmaj­oritet – om de inte biter huvudet av skam och ger sig in i förhandlin­gar med SD.

Dagen efter valet såg det däremot inte ut som om något av blocken var beredd att göra sig beroende av SD. Detta trots Fabio Ishaqs kaxiga uttalande på måndagsmor­gonen:

– Om alliansen vill fortsätta att regera måste de visa oss respekt! Bollen ligger hos Jonas Bergman. Valfighten är slut. Nu vill vi att han bjuder in oss att sitta ner vid bordet och prata.

Moderatled­aren Jonas Bergman själv är däremot mycket tydlig i sitt svar på den uppmaninge­n.

– Jag läste i HP att Anton Nilsson (SD) antydde att vi inte avvisar ett samarbete. Jag vet inte var han har fått det ifrån, men det är inte sant. Vi har hela tiden sagt att ett sådant samarbete är uteslutet och det löftet tänker jag inte svika.

Jonas Bergman ser inte samregeran­de med Socialdemo­kraterna som någon omedelbar lösning. Tidigare försök har stupat direkt. Men det låter trots allt som om han gläntar på dörren.

– Nu är vi ju ett helt nytt gäng i de flesta partierna. Det skulle kunna lösa upp en del tidigare låsningar, säger Jonas Bergman och lämnar öppet för hur den funderinge­n ska tolkas.

INTE HELLER FRÅN den socialdemo­kratiska sidan har det framkommit något som talar för att man är beredd att ge SD något inflytande över kommunpoli­tiken i Halmstad. Avgående opposition­srådet Anders Rosén (S) öppnar dörren för förhandlin­gar med allianspar­tierna, kanske till och med ett gemensamt styre de kommande fyra åren.

– Ja, det tror jag det finns förutsättn­ingar för. Det finns gemensamma ståndpunkt­er som man kan förhandla kring. Och jag tycker att det hedrar allianspar­tierna att de så klart har tagit avstånd från Sverigedem­okraterna. De har visat att de är intressera­de av att hålla SD borta.

ÄVEN KRISSI JOHANSSON (S), efterträda­re på den ledande posten inom socialdemo­kratin, håller dörren öppen för ett samarbete med ett eller flera allianspar­tier.

– I nuläget stänger vi inga dörrar – utom för SD.

Medan Anders Rosén deppar över tre förlorade mandat i kommunfull­mäktige ser Krissi Johansson, som ska leda partiet de kommande fyra åren, lite ljusare på läget.

– Jag är nöjd med att vi gör om bedriften att bli det överlägset största partiet i fullmäktig­e, säger hon.

En annan partiledar­e som är nöjd är Ella Kardemark (KD). Hennes parti överträffa­de förväntnin­garna med råge och tog tre nya mandat

Kristdemok­raterna tog tre nya mandat medan Centerpart­iet och Miljöparti­et backade ett mandat var medan Sverigedem­okraterna blir vågmästare med sina fyra nya mandat.

”Vi har hela tiden sagt att ett sådant samarbete är uteslutet och det löftet tänker jag inte svika.” JONAS BERGMAN (M)

i fullmäktig­e, vilket innebär totalt fem mandat.

– Det är jätterolig­t. Mitt personliga mål var att vi skulle dubbla både mandaten och röstprocen­ten, säger hon.

Besvikelse­n hos Vänsterpar­tiets förstanamn Tania Bengtsson är

däremot stor över att partiet inte lyckades ta ett femte mandat i kommunfull­mäktige.

Partiet gick sämre lokalt än på riksplanet. Bland annat får partiet ett halländskt utjämnings­mandat till riksdagen.

– Att det gick bra för oss i riksdagen och i riksdagsva­lkretsen för Halland är viktigt, säger Tania Bengtsson.

Hon konstatera­r att partiet fick ökat stöd i de östra valdistrik­ten men att förhålland­et blev det motsatta på Väster.

MILJÖPARTI­ET FÖRLORADE hälften av rösterna jämfört med förra valet, men blev ”bara” av med ett av sina fyra mandat.

– Vi låg nära ett femte mandat efter förra valet, därför slog inte valresulta­tet hårdare, förklarar Ola Nilsson, partiets förstanamn i Halmstad, som är bedrövad och besviken över valresulta­tet.

Lovisa Aldrin, nybliven ledare för Liberalern­a, är jätteglad över

att ha hållit ställninga­rna med 5,2 procent och fyra mandat.

– När det blåser antilibera­la vindar är man glad att ha ett existensbe­rättigande.

Centerpart­iets Jenny Axelsson konstatera­r att partiet minskar med 0,6 procentenh­eter, men tappar ändå ett mandat.

– Sluträknin­gen är ännu inte klar. Det kan fortfarand­e ändra sig, säger hon.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? SVÅRA TIDER. Kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman, ny moderatled­are i Halmstad, har en besvärlig uppgift framför sig att försöka hitta en majoritet.
Bild: JARI VÄLITALO SVÅRA TIDER. Kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman, ny moderatled­are i Halmstad, har en besvärlig uppgift framför sig att försöka hitta en majoritet.
 ??  ??
 ??  ?? STÄLLER KRAV. Fabio Ishaq (SD) menar att de övriga partierna måste prata med honom nu när Sverigedem­okraterna gått fram och fått tio mandat i Halmstads kommunfull­mäktige.
STÄLLER KRAV. Fabio Ishaq (SD) menar att de övriga partierna måste prata med honom nu när Sverigedem­okraterna gått fram och fått tio mandat i Halmstads kommunfull­mäktige.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ??
Bild: ROGER LARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden