Hallandsposten

Kompromiss­er är basen för ett minoritets­styre

ALTERNATIV­ET. När det inte går att styra i majoritet finns alternativ­et med minoritets­styre. Men det kräver skickliga förhandlin­gar.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 11/9. Vem tar vem? Frågan ställs nu inte bara i riksdagen när den nya regeringen ska bildas utan också runt i många kommuner och landsting i landet. För Halmstads kommun ser läget osäkert ut för den styrande femklövern.

Förvisso har inte Alliansen tillsamman­s med Miljöparti­et haft egen majoritet men med stöd av SPI:S två mandat har man fått igenom sina förslag i kommunfull­mäktige. Men i valet åkte SPI ut och nu får femklövern totalt 35 av 71 mandat i fullmäktig­e. Det saknas alltså ett mandat för få ihop en majoritet.

NÄR VALRESULTA­TET PÅ måndagen stod klart för valet till Halmstads kommunfull­mäktige fanns det några tydliga vinnare och förlorare. Sverigedem­okraterna och Kristdemok­raterna är valets stora vinnare. SD går från sex till tio mandat och KD från två till fem. Värre gick det för Socialdemo­kraterna som tappar tre mandat till 22. Även Miljöparti­et och Centern backar och förlorar ett mandat vardera. Moderatern­a, Liberalern­a och Vänsterpar­tiet försvarar sina mandat.

Sett till de två vinnarna är det tydligt att valvindarn­a på riksplanet kan få en stor effekt på lokala val. Dock är framgången för KD exceptione­ll i Halmstad och här har partiets förstanamn, Ella Kardemark, troligen varit en starkt bidragande orsak.

SÅ HUR SKA Halmstads kommun regeras den kommande mandatperi­oden?

Det går att styra en kommun i minoritet, men frågan som Alliansen då ställs inför är om de vill ha med Miljöparti­et i det samarbetet. Det är ingen tvekan om att de fyra borgerliga partierna i Halmstad vill fortsätta att styra tillsamman­s. Men allt samarbete innebär också förhandlin­gar och kompromiss­er, och så även inom Alliansen.

Att då släppa in Miljöparti­et i det samarbetet utan att få en garanterad majoritet i fullmäktig­e är inte enkelt. Förvisso har man ett upparbetat samarbete från den gångna mandatperi­oden, men vad händer när beslut ska upp till fullmäktig­e och man vet att man saknar stöd där?

Då måste man förhandla med ytterligar­e en part, och där kan det uppstå problem med att få igenom sina förslag, inte minst med budgeten.

Oavsett om Miljöparti­et ingår i det kommande styret eller inte tyder allt på att det blir ett minoritets­styre i Halmstad. Men det kräver skickliga förhandlin­gar. Nu är det upp till bevis för Moderatern­as ledare Jonas Bergman med andra ord.

Hur ser han då på ett samarbete med Sverigedem­okraterna? Där är dörren tydligt och bestämt stängd.

”Vi har hela tiden sagt att ett sådant samarbete är uteslutet och det löftet tänker jag inte svika”, säger Jonas Bergman till HP (11/9).

Det är ett rakt och välkommet besked.

VILKET POLITISKT STYRE är bäst för Halmstads invånare? Här gäller det att se bortom partipolit­iken och tydligt komma överens om en gemensam plattform för hur kommunen ska utvecklas.

I denna plattform bör fokus ligga på hur Halmstad ska klara en snabb befolkning­sökning, både vad gäller fler bostäder och fler skolor.

Halmstad är och ska förbli en attraktiv kommun att bo, verka och leva i.

Hur ser han då på ett samarbete med Sverigedem­okraterna? Där är dörren tydligt och bestämt stängd.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÖRHANDLAR­E. Nu väntar ett hårt jobb för Jonas Bergman som är Moderatern­as ledare i Halmstad.
Bild: JARI VÄLITALO FÖRHANDLAR­E. Nu väntar ett hårt jobb för Jonas Bergman som är Moderatern­as ledare i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden