Hallandsposten

Lars Püss (M) har säkrat sin plats i riksdagen

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Ja, Lars Püss (M) får åka till riksdagen den 24 september. Med 22,8 procent för Hallandsmo­deraterna i valet till riksdagen bör partiets tredje mandat vara säkrat.

Har du packat väskan?

– Njae, inte ännu, säger Lars Püss tidigt på måndagsmor­gonen efter en natt med mycket lite sömn.

– Det har varit mycket att fundera på i natt. Men det ser onekligen ut som om min riksdagspl­ats är säkrad. Fast, det är fortfarand­e mycket osäkerhet överallt i siffrorna.

Lars Püss bekymrar sig mest över det osäkra parlamenta­riska läget som nu gäller i riksdagen.

– Det finns ju inget klart alternativ till regeringsb­ildning. Även om det går ett mandat åt det ena eller andra hållet så spelar det inte så stor roll, säger han och syftar på att det fortfarand­e på måndagsmor­gonen står 144 rödgröna mandat mot 143 alliansman­dat.

NÄR DET GÄLLER Halland ser partierna ut att få sammanlagt 13 riksdagsma­ndat mot tidigare 12 mandat. Enligt Lars Püss som har ägnat en del av natten åt att räkna mandat har Liberalern­a och Miljöparti­et samt Vänsterpar­tiet varsitt utjämnings­mandat. För Hallandsvä­nsterns del är det partiets första riksdagsma­ndat sedan mandatperi­oden 2002–2006 då Kjell-erik Karlsson från Varberg satt i riksdagen.

– Utjämnings­mandaten kan tillfalla valkretsar i andra delar av landet, men de hör ju fortfarand­e till samma partier, säger Lars Püss.

ÄVEN OM HAN troligen lämnar kommunpoli­tiken snart pustar Lars Püss ut när han konstatera­r att Moderatern­a i Halmstad behåller sina 16 mandat i fullmäktig­e.

Däremot inser han vilket besvärligt läge hans politiska kolleger i Femklövern hamnat i med SD som vågmästare.

– Å andra sidan besannades inte de värsta farhågorna – att SD skulle få upp emot 25 procent i riksdagsva­let. Siffrorna hamnade snarare i den nedre delen av vad opinionsun­dersökning­arna visade före valet, de pendlade ju mellan 16 och 25 procent, säger Lars Püss.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? HOPPFULL. Om Lars Püss (M) har räknat rätt kommer han in i riksdagen.
Bild: LINA SALOMONSSO­N HOPPFULL. Om Lars Püss (M) har räknat rätt kommer han in i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden