Hallandsposten

Här räknas röster i hundratuse­ntals

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Nu har kontrollrä­kningen av valröstern­a dragit i gång hos länsstyrel­sen. Hundratuse­ntals röster ska räknas av 50 personer. – Det kommer att ta upp emot två veckor, säger Julia Westerling, valansvari­g.

I går morse påbörjades arbetet med den slutliga sammanräkn­ingen av hallänning­arnas röster. Först ut är riksdagsva­let.

– Det tar ungefär fyra intensiva dagar. På torsdag räknar vi med att börja med kommunvale­t och då är Halmstad först ut, berättar Julia Westerling, valansvari­g på länsstyrel­sen i Halland.

Hon tillägger att på onsdag inleds även den så kallade onsdagsräk­ningen som omfattar förtidsrös­ter under valdagen och utlandsrös­ter. Brukar dessa förändra det preliminär­a resultatet?

– Lite brukar det skilja, men inte så mycket. Det brukar bli lite avvikelser och ligger ett parti och väger så kan dessa röster absolut spela roll, säger Julia Westerling.

SAMMANLAGT ÄR DET hundratuse­ntals röster som ska kontroller­as.

– Vid förra valet hade vi ungefär 221 000 röster per val, så vi ligger ju på närmare 700 000 röster, säger Julia Westerling.

I en sal hos myndighete­n sitter de som ska kontrollrä­kna rösterna i grupper. Totalt är det 50 personer som ska göra just det jobbet.

– Det är mest studenter, pensionäre­r och arbetssöka­nde, men alla har rätt att ta ledigt från jobbet för valarbete om man vill, säger Julia Westerling.

Vid ett bord sitter Sofia Thysell, Fawzy Charkas och Fredrika Årzén som alla är med och räknar röster för första gången.

– Det är mer spännande och mer komplicera­t än jag förväntat mig, men intressant. Det handlar ju om Sveriges demokrati och det är viktigt att det går rätt till, säger Sofia.

– Jag såg det som en bra erfarenhet för framtiden och så är det kul med politik och att få vara med och hjälpa till, säger Fredrika.

VID ETT ANNAT bord sitter ett gäng som refererar till sig själva som ”pensionärs­ligan” – Stig Cronquist, Annika Svensson, Gunilla Westerling och Ulf Svensson. Även de är nya i sammanhang­et.

– Det är mycket att hålla koll på, men skoj, säger Ulf Svensson och får medhåll av Gunilla Westerling.

– Man måste vara väldigt noggrann, och ibland får man räkna om, säger hon.

Än så länge flyter räkningen på bra och – peppar, peppar – inga valsedlar verkar ha kommit på villovägar.

– Det ser bra ut än så länge, säger Julia Westerling.

Tidigaste på fredag presentera­s det slutliga valresulta­tet för riksdagen och någon gång i mitten på nästa vecka ska kommunröst­erna vara klara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden