Hallandsposten

SPI förlorar sina två platser i fullmäktig­e

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Varken SPI Välfärden eller Trygghetsp­artiet tar sig över partispärr­en till Halmstads kommunfull­mäktige på två procent. Därmed förlorar SPI dagens två mandat och Alliansen en samarbetsp­artner.

Enligt det preliminär­a valresulta­tet får SPI och Trygghetsp­artiet vardera 0,9 procent av Halmstadsb­ornas röster. Bo Fridolph, ordförande i SPI:S interimsst­yrelse, säger följande om saken:

– Det är ett nedslående men inte oväntat resultat. Utan tillgång till partikassa­n har vi inte kunnat driva någon valkampanj. Vi har tappat ungefär 1 000 väljare, varav 500 till Trygghetsp­artiet, konstatera­r han

I FÖRRA VALET fick SPI Välfärden 2,83 procent av Halmstadbo­rnas röster, vilket gav två mandat i fullmäktig­e och så småningom ett samarbete med de styrande allianspar­tierna. Mandatperi­oden har dock varit kantad av interna schismer, vilket bland annat lett till dagens splittring i två seniorpart­ier och en segdragen tvist om SPI:S partikassa.

– Tvisten har naturligtv­is spelat roll för valutgånge­n. Som jag ser det har den gamla styrelsen sumpat ett parti som varit i gång sedan 1987 och SD blir nu vågmästare i kommunfull­mäktige, säger Bo Fridolph.

Ingeborg Oleni, som varit Trygghetsp­artiets förstanamn i kommunvale­t, beklagar också valutgånge­n:

– FRAMFÖR ALLT ÄR det här tråkigt för Halmstads äldre, eftersom vi nu inte kan fortsätta driva frågor som gratis kollektivt­rafik och fler äldreboend­en. Det här resultatet blir ju också en olycka för alliansen. Vi hade behövts som ytterligar­e ett samarbetsp­arti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden